De Japanse kwee (Chaenomeles japonica) en Chaenomeles speciosa Nakai zie je nog al eens in siertuinen.  In de lente komen er al heel vroeg roze of bordeaux rode bloemen op de takken. In de herfst komen geurige appeltjes de bloemen aflossen. De beenharde appels kan je verwerken zoals de kweepeer. De pitten moeten er wel uit, want die bevatten sporen van blauwzuurglycosiden. moet worden afgeraden.’De vruchten bevatten veel pectine.

Wat kan je met kweeappels doen?

Je kan kweeappeltjes verwerken, zoals je dat doet met kweeperen: dus maak je er jam van.

Was de beenharde kweeappels. Snij ze dan in dunne plakjes of doe ze door een keukenrobot. Overgiet met warm water tot er twee vingers water boven de vruchtenstukjes zit. Breng alles langzaam aan de kook. Prik er eens met je vork in, zoals je bij aardappels doet. Als de stukjes zacht zijn, neem je de kookpot van het vuur en laat je alles een nachtje staan. Dan doe je de brij in een neteldoek. Druk al het vocht er goed uit.

Neem nu een liter vocht, doe er een halve kg suiker bij en een bindmiddel. Dr Oetker bijv. heeft een product dat van sap jam maakt, ook al doe je op 1 liter water maar een halve kg suiker. Volg de instructies op de verpakking en giet de kokend hete jam in glazen bokaaltjes, boordevol. Doe het metalen schroefdeksel erop en zet de potjes op hun kop om af te koelen. Dan sluiten ze zich hermetisch. (Wikepedia )

9 reacties op “”

 1. Toch eens proberen om er jam van te maken, nu staat die er alleen maar mooi te wezen. Fijne dag

  Like

 2. Je hebt een fraai schilderij van de Japanse kwee gemaakt Marylou.

  Like

 3. Mooie foto van die vrolijke bloemetjes. Met het eten bemoei ik me hier in huis niet zo veel, ik beperk me ook wat de Japanse kwee betreft maar tot kijken en genieten van wat er aan de plant verschijnt.

  Like

 4. Lovely blossoms, Marylou. I love this deep shade of pink. 🙂

  Like

 5. Sjoe – pragtig. Nog nooit gesien, maar die bloeisels lyk vir my baie na perske-bloeisels hier in SA.

  Like

 6. Heb het ook ooit gedaan maar nu is het lastig om door de doek te draaien met de pijn in mijn handen. Maar de gelei is heerlijk!

  Like

 7. pracht beeld Marylou
  en weer een goed advies
  ik ga morgen weer op huis aan
  goede nachtrust

  Like

 8. Geweldig om te zien deze mooie en frele bloemetjes. Je kan er dus ook nog lekkere jam van maken lees ik wel. Thanks voor je recept en je moeie foto 🙂

  Like


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: