Meestal ongekend

De kardoen is een distel die verwant is aan de artisjok
De kardoen is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De plant werd al vanaf de vierde eeuw v.Chr. door de Romeinen en de Grieken gegeten.

Het is een overblijvende, tot twee meter hoge, wollig behaarde distelachtige heester met dikke vlezige gegroefde stengels. De bladeren zijn tot 50 cm lang en 35 cm breed, stevig, geveerd gelobd en in omtrek eirond tot lijn-lancetvormig. De toppen van de bladeren zijn bezet met 1,5-3 cm lange starre gelige doorns. De onderste bladeren zijn gesteeld en de bovenste bladeren zijn zittend, donkergroen, aan de bovenkant met een kort vilt bedekt en aan de onderkant witviltig behaard. De wilde soort heeft stengels die bezet zijn met veel stekels. Er zijn cultivars ontwikkeld die minder stekels hebben.

De kardoen bloeit van augustus tot september. De bloemen groeien met meerdere aan de stengels. Ze zijn breed en eivormig. De bloemkleur is blauw, lila of wittig. De schutbladeren zijn eivormig-lancetvormig en aan de punten gedoornd.

Van de kardoen worden de bloemknoppen en vooral de vezelige bladstelen en middennerf gegeten. De beste bereidingswijze is blancheren, omdat dan veel van de smaak behouden blijft. Hij smaakt bitter en ook een beetje zoet; de smaak doet denken aan die van de artisjok. Vroeg geoogste planten zijn zoeter dan later geoogste planten, die bitterder smaken. Een deel van de plant kan ook gebruikt worden als stremsel voor vegetarische kazen.

De bloemen kunnen als snijbloem in een vaas worden gezet.(wikipedia)

18 reacties op “Meestal ongekend”

  1. Als een persoon vindt om dit te eten, het klinkt gevaarlijk om te oogsten. Hoop dat het is de moeite waard.

    Liked by 1 persoon

  2. Ik vind ze zeer decoratief.

    Liked by 1 persoon

  3. heel erg mooi Marylou, met fijne uitleg er bij,
    mooi weekend toegewenst, Greetje

    Liked by 1 persoon

  4. Mooi om te zien, maar hoe oogst je dat?

    Liked by 1 persoon

  5. Bijzonder fraai op de foto gezet Marylou.

    Liked by 1 persoon

  6. Very beautiful, love the depth and colour in this photo!🙂

    Liked by 1 persoon

  7. ja begin haar gewoon te missen , al was ze vandaag wel met een blogje
    ik zal het weekend genieten hoor , ik hoop jij ook

    Liked by 1 persoon

  8. een “vergeten” groente

    Liked by 1 persoon

  9. Ongekend inderdaad … Ben benieuwd naar de smaak.

    Liked by 1 persoon

  10. De verwantschap aan de artisjok is duidelijk te zien. Een stekelig stukje flora

    Liked by 1 persoon

  11. Prachtig en de tekst daar heb ik weer van geleerd;-)

    Liked by 1 persoon

  12. Een prachtige distel en tevens ook een prachtige foto. Mooi scherp en helder. Dank je dat je deze informatie er ook bij hebt gezet.

    Liked by 1 persoon


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: