De Hoornaar 1 van de grootste wespen van Europa

De hoornaar is de grootste wesp van westelijk Europa. De hoornaar wordt gemiddeld 30 millimeter lang, maar koninginnen kunnen beduidend groter zijn.

 

De kop valt op vanwege de grootte; niet alleen is de kop groter door de langere lichaamslengte, relatief gezien heeft een hoornaar een groter kopschild in vergelijking met andere wespen. Daarnaast heeft de kop een oranje tot rode kleur terwijl verwante wespen een zwart met gele kleur hebben.

De ogen van de hoornaar zijn niet rond of ovaal zoals bij veel andere insecten maar zijn langwerpig van vorm. De ogen hebben een komma-achtige vorm. Het voorste deel van het oog is aan de voorzijde van de kop gelegen aan de onderzijde. Het oogoppervlak beslaat naar boven toe de zijkant van de kop van de wesp en kromt hier naar voren. De ogen bestaan uit vele kleine suboogjes. Het geheel wordt het facetoog genoemd.
. De hoornaar heeft twee duidelijke kaken De kaken zijn grotendeels geel van kleur, alleen de binnenzijden zijn zwart gekleurd. Met de kaken worden prooidieren in stukjes geknipt.

Het borststuk is het breedste en meest gewelfde deel van het lichaam, het borststuk wordt de thorax genoemd en bestaat uit drie delen. Het borststuk draagt twee paar vleugels aan de bovenzijde en drie paar poten aan de onderzijde. Aan ieder segment is aan de onderzijde een paar poten gehecht en de vleugels zijn op het tweede en derde thoraxsegment gepositioneerd, gezien vanaf de kop. De vleugels van de hoornaar zijn langwerpig van vorm en hebben een rokerige, roodbruine kleur vanuit de zijkant bezien.

Het borststuk beschermt de belangrijkste delen van het lichaam; de poten en de vleugelspieren. Het is hiertoe voorzien van enkele verharde platen. De voorzijde van het borststuk is bedekt met het halsschild , dit schild bestaat uit een rand aan de achterzijde van de kop die aan weerszijden breder wordt.

Het achterlijf bevat de belangrijkste organen, zoals ademhalingsapparaat, het spijsverteringsstelsel en de geslachtsorganen. De ademopeningen zijn aan de zijkanten van de achterlijfssegmenten gelegen.
De angel van de hoornaar is niet voorzien van weerhaken, zoals bij de honingbij het geval is. De angel gaat niet verloren na een steek en kan telkens opnieuw gebruikt worden. De angel is hol en aan de basis is een gifklier gelegen die bij een steek een kleine hoeveelheid gif afgeeft. Het gif is dodelijk voor andere insecten waardoor deze gemakkelijk kunnen worden buitgemaakt.

De hoornaar is in België en Nederland gemakkelijk te onderscheiden van verschillende andere wespen Deze soorten blijven bijna twee keer zo klein en hebben altijd zwart met gele kleuren en nooit een zwarte en roodoranje kleur.

.

Advertenties

18 reacties op “De Hoornaar 1 van de grootste wespen van Europa”

 1. Beautiful and great!

  Liked by 1 persoon

 2. mooie opname van dat mooie beestje
  laatst in het nieuws had een zwerm er van fietsers aan gevallen bbbrrr

  Liked by 1 persoon

 3. Pragfoto en interessante inligting,Marylou!

  Liked by 1 persoon

 4. Een prachtige macro, met goede informatie Marylou. Dit beestje heb je liever niet in je kraag zitten.

  Liked by 1 persoon

  • Dat klopt Edward maar ze maken zo’n sterk zoemgeluid dat je ze dadelijk herkent .Kijk er naar maar stoor ze niet en dan gebeurt er niets..sla je er naar dan krijg je ze allemaal op je dak en gaan ze ten aanval.

   Like

 5. Mm .. deze wel vrij groot, maar ze zijn echt belangrijk voor de natuur. Prachtig photo met blur achtergrond, heel knap werk Marylou. Fijne Zondag!

  Liked by 1 persoon

 6. ik heb ze liever niet in mijn directe buurt Marylou

  een fraaie foto met interessante uitleg

  prettige zondag

  Liked by 1 persoon

 7. Great macro with great detail.

  Liked by 1 persoon

 8. Dat is zo leuk van je blogjes je krijgt er gelijk goede uitleg bij…thx

  Liked by 1 persoon

 9. Het zijn wespen die snel geïrriteerd zijn, fietszwerver gaf het al aan dat we in Nederland een grote plaag en overlast van deze Hoornaars hebben gehad.
  Hier in het zuiden van Nederland heb ik überhaupt weinig last van wespen gehad (gelukkig 😉

  Liked by 1 persoon

 10. Inderdaad een kanjer van een wesp. Je kan ‘m van verre al aan horen komen. Staat er mooi op

  Liked by 1 persoon

 11. Spannend beest … Die overlast waar men het hier over heeft is wel echt een uitzondering geweest.

  Liked by 1 persoon

 12. Ik heb het niet zo op wespen maar deze Hoornaar schijnt je niets te doen zolang je hem maar met rust laat. Prachtige foto trouwens!!

  Liked by 1 persoon

 13. Deze soort is inderdaad behoorlijk groot. Leuke plaat.

  Liked by 1 persoon


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: