Atalanta lijkt nog geen zin te hebben in verder trekken

De atalanta, een kleurrijke trekvlinder, kan je de hele zomer in je tuin tegenkomen. Met zijn zwarte, oranje en witte kleurschakeringen is hij een opvallende en gemakkelijk te herkennen verschijning.
De rups kan 35 tot 40 mm lang worden. Zijn kleur kan sterk variëren, van geelachtig grijs tot zwart met gele of witte vlekken aan de zijkanten. De rups is bedekt met haartjes.De brandnetel is zijn waardplant

Nectar van verschillende kruiden kan de atalanta bekoren. De vlinderstruik, het koninginnekruid, distels en klimop zijn enkele van zijn favorieten. In het najaar is rottend fruit een welkome afwisseling in het dieet.

De atalanta kan vrijwel overal voorkomen, zelfs hoogtes van meer dan 2000 m houden hem niet tegen. De atalanta is trekvlinder overwintert in Zuid-Europa en trekt vervolgens naar het noorden om zich voort te planten. Van eind april tot eind oktober zoeken verschillende atalantavlinders onze contreien op om zich voort te planten in 1 generatie. Exemplaren die eind oktober niet naar het zuiden trekken en trachten te overwinteren in ons land, halen het meestal niet.

Het mannetje van de atalanta verdedigt een territorium en wacht tot er vrouwtjes voorbijvliegen. Deze territoria liggen vaak beschut, nabij een bosje, en wisselen bijna dagelijks van eigenaar. Het vrouwtje zet haar groene eitjes één voor één af op de bovenkant van de bladeren van de grote brandnetel. De rupsen leven solitair op een blad, dat ze met spinseldraad samenspannen. Na een maand verpoppen de rupsen. Ze blijven ongeveer 1 maand in de pop, om er vervolgens als een prachtige vlinder uit te kruipen.

Weetjes

De atalanta is een hoogvlieger en maakt vaak gebruik van noordenwind om zijn lange trektocht te ondernemen.
Andere Nederlandse namen voor de atalanta zijn admiraal en nummervlinder. De oranjerode band aan de vleugels doet denken aan de sjerp van een admiraal. Nummervlinder zou verwijzen naar het nummer 81, dat op de achterkant van de vleugels zou staan.
De atalanta gebruikt zijn zwarte vleugels, die hij zo ver mogelijk uitspreidt, om zoveel mogelijk warmte op te vangen.

Advertenties

12 reacties op “Atalanta lijkt nog geen zin te hebben in verder trekken”

 1. Een mooie plaat!

  Liked by 1 persoon

 2. errruggg mooi Marylou, dik compliment

  Liked by 1 persoon

 3. Mooie foto! Morgen nog eens goed kijken rond mijn vlinderstruiken of er nog een Atlanta valt te bespeuren…

  Liked by 1 persoon

 4. Just so lovely. 🙂

  Liked by 1 persoon

 5. Dat sommige vlinders, net als vogels naar het zuiden trekken om te overwinteren vindt ik dan weer leuke info. Dit is een prachtexemplaar

  Liked by 1 persoon

 6. de vlindertrek, ik wist niet dat vlinders ook wegtrokken leuk om te lezen, hier vorige week nog aanwezig op mijn klimop maar nu niet meer gezien straks eens kijken er is zon hier ondanks dat het niet warm is wie weet

  Liked by 1 persoon

 7. Mooi Marylou … Zie ze hier ook nog net als de dagpauwoog.

  Liked by 1 persoon

 8. Ze staat echt goed tussen de mooie soft kleur, Prachtig capture!

  Liked by 1 persoon

 9. Pragtig en met alles so mooi skerp,Marylou!

  Liked by 1 persoon

 10. gister op de hei nog 1 gezien

  Liked by 1 persoon

 11. Afgelopen zondag zag ik er ook nog een aantal tezamen met wat koolwitjes en 1 kleine vos. Na vandaag zal eth wel over zijn denk ik gezien de weersomstandigheden.

  Liked by 1 persoon


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: