Heel goede wakers

Van ganzen is geweten dat het heel goed wakers zijn.Bij de minste onraad houdt het gegak niet meer op en wordt het lawaai meters ver gehoord maar de diertjes op de foto,de parelhoenen  kennen  er nog meer van.Als je zo’n massa in een hok of tuin  zitten hebt ,moet je geen geld spenderen aan een alarmsysteem.Lang nadat de bedreiging weg is ,blijven zij doorgaan met hub oorverdovend lawaai.

Helmparelhoenders zijn afkomstig uit Afrika, waar ze van oudsher leefden op warme, redelijke droge en open vlaktes met enkele bomen en struiken. In de vijftiende eeuw brachten de Portugezen ze vanuit de kustgebieden van Guinee (vandaar de Engelse naam Guineafowl) naar West Europa vanwege het vlees en de eieren.

Uit de hoofdkleur (wild) zijn diverse andere kleuren ontstaan: lavendel, grijs, chamois, wit. In Nederland  en België zijn slechts de kleuren wild, lavendel en wit erkend. De meeste parelhoenders die in ons land voor de hobby worden gehouden, hebben de oorspronkelijke wildkleur.

De parelhoen is een warmbloedig dier dat goed tegen kou kan. Alleen bij strenge vorst en hevige regenval hebben ze een beschutte plek nodig. Ze kunnen in combinatie met andere dieren worden gehouden, mits ze elkaar niet teveel in de weg zitten. In dat geval laten de parelhoenders zien dat er een agressief wezen schuil gaat onder het bespikkelde verenkleed.

Buiten het broedseizoen leeft de parelhoen van nature in groepen van ongeveer 25 dieren. Het is wel lastig een onderscheid te maken tussen hennen en hanen, zeker als ze jong zijn. Maar zodra de hen een jaar oud is en geslachtsrijp, kan men door observatie van het gedrag het verschil wel zien. In het broedseizoen vormen hanen en hennen paartjes, hoewel de hanen niet altijd even monogaam zijn.

Broeden van de parelhoen
De hen legt haar eieren op een goed bedekte plek. Daar broedt ze, meestal in of na het regenseizoen, de eieren in 26 tot 28 dagen uit. De legsels zijn behoorlijk groot: 20 tot 30 eieren. Gedurende de broedtijd wordt ze niet vergeten. Het mannetje houdt haar doorgaans goed in de gaten. Als de kuikens uit het ei zijn gekropen, kunnen ze het beste direct naar een droge plek worden gebracht, waar ze twee tot vier weken verblijven. Zelfs de ochtenddauw op het gras kan dodelijk zijn voor de hele jonge dieren.

Voeding van de parelhoen
Het menu van helmparelhoenders is rijk aan variatie. Het zijn omnivoren. Ze woelen de grond om op zoek naar zaden en wormen. Ze eten ook slakken en spinnen, kikkers, hagedissen en muisjes. Doordat ze hoog gras, bomen en struiken ontdoen van onder meer teken, hebben ze bij sommigen weer een streepje voor op ander gevogelte. Ook zouden ze met hun lawaai ratten op afstand houden. Feit is dat ratten en parelhoenders geen vrienden zijn. Een hongerige parelhoen laat een nest met jonge ratjes niet aan zijn neus voorbijgaan.

Parelhoenders staan te boek als dieren met een sterk gestel. Ze kunnen ruim tien jaar oud worden. Mits de eigenaar in staat is de dieren op het erf te houden. Vrij lopende parelhoenders gaan nogal eens op stap, de weg op, de buurt in, met alle risico’s van dien. (internet)

Advertenties

22 reacties op “Heel goede wakers”

 1. Those kind of look like peecoks . thank you so much for sharing. Would love to hear your thoughts on the famous new story at Gastradamus called Queen Kong and I

  Liked by 1 persoon

 2. Toch heel aparte hoenders met hun gestippelde verenjas…

  Liked by 1 persoon

 3. mooie vogels om te zien zijn het ook

  Liked by 2 people

 4. leuke info over deze ‘waakhonden’

  Liked by 2 people

 5. wakers.. en mooi zijn ze ook Marylou

  prettige dag

  Liked by 2 people

 6. Ze zijn ook erg leuk om te zien. 🙂

  Liked by 2 people

 7. Lawaai maken kunnen ze inderdaad prima en ongewenst bezoek krijgt dus weinig kans, maar ik neem toch liever een hond die bijten beter 😉

  Liked by 2 people

 8. Het zijn mooie dieren om te zien, maar als het zulke herrieschoppers zijn, dan heb ik ze toch maar liever niet al te dicht in de buurt. 🙂

  Liked by 2 people

 9. Een fraaie foto van deze mooie en luidruchtige vogels Marylou.

  Liked by 2 people

 10. Mooie vogels, goede wekkers… en naar het schijnt bovendien heel lekker. 😉

  Liked by 2 people

 11. Beautiful, thank you so much for sharing
  Have a very nice day
  kisses

  Liked by 2 people

 12. Ik heb gehoord van parelhoenders worden gebruikt als waakhonden op boerderijen. Ze kunnen betekenen als ze willen, toch?

  Liked by 1 persoon

 13. Denk dat de buren zouden protesteren als ik ze in de tuin los zou laten 😉

  Liked by 1 persoon

 14. Leuke… mooie foto, Marylou!
  Groetjes van Anna 😀

  Liked by 1 persoon

 15. Ik vind het kippenhok bij de buren al erg genoeg. Leuke foto van deze stippelhoenders

  Liked by 1 persoon

 16. Grinnik….. ik kan me er iets bij voorstellen Marylou.
  Mooi koppeltje heb je op de foto 🙂

  Liked by 1 persoon

 17. Parelhoenderalarm klinkt veel leuker dan Code Rood 😀

  Liked by 1 persoon


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: