Dagpauwoog in snoepparadijs

De dagpauwoog, waarvan de prachtige vlekkentekening doet denken aan die van een pauw, is één van de algemene soorten dagvlinders in Vlaanderen.

De dagpauwoog heeft een spanwijdte van 50 tot 60 mm.
De bovenzijde van de vleugels heeft een dieprode kleur, met een grote, blauwe oogvlek op elke vleugel. De onderzijde van de vleugels is zwart.
De blauwe vlek op elke vleugel is een perfecte imitatie van een zoogdieroog: een blauw oog, met een lichte oogrand en een zwarte pupil. Mogelijke predatoren worden afgeschrikt door deze oogvlek.
De rups van de dagpauwoog kan tot 42 mm groot worden en is zwart, met fijne, witte spikkeltjes en lange, zwarte doorns op de rug en flanken. De geelachtige poten zijn een opvallend kenmerk.
Wat eet de dagpauwoog?

De dagpauwoog is verzot op de nectar van de bloemen van verschillende planten, zoals de akkerdistel en de paardenbloem. In tuinen zie je hem vaak op vlinderstruik.
De rups van de dagpauwoog is erg kieskeurig en lust enkel de blaadjes van de grote brandnetel. Ze verkiezen grote groepen brandnetels op een vochtige, lichtbeschaduwde plaats.

Deze vlinder komt zowat over de hele wereld voor. In België kan je hem verspreid over het hele land waarnemen. Tijdens de vlindertelling in 2013 werd de dagpauwoog in 75% van de Vlaamse tuinen geteld, dit was goed voor een eerste plaats.
Vooral ruige graslanden en bloemrijke gebieden, aan de rand van bossen of heide, zijn de ideale biotoop. Maar ook in parken en tuinen wordt de vlinder vaak waargenomen. De vlinders overwinteren op donkere, beschutte plekjes, zoals in holle bomen of donkere schuurtjes. De vleugelonderkant van de dagpauwoog is zwart, een overwinterende dagpauwoog valt dan ook nauwelijks op.

De dagpauwoog kan je waarnemen van begin maart tot eind mei. In het voorjaar bakenen de mannetjes een territorium af van enkele tientallen vierkante meters. Andere mannetjes worden daaruit verjaagd, en passerende vrouwelijke bezoekers worden het hof gemaakt. De dagpauwoog zet zijn eitjes af op de grote brandnetel, de enige plant waar de rups zich mee voedt. Van eind april tot half juli leven de rupsen in groepjes samen op deze plant. Wanneer ze voldoende gegeten hebben, zoeken de rupsen een rustig en beschut plekje op om zich te verpoppen. Na twee weken kunnen er al prachtige vlinders tevoorschijn komen. Van eind juni tot eind oktober vliegen deze nakomelingen rond. Het zijn deze vlinders die in het najaar in overwintering gaan.(info natuurpunt)

De dagpauwoog behoort tot de zogenaamde ‘schoenlappers’, deze vlinders gebruiken hun harige voorpoten om zichzelf te poetsen.

De vroegere Latijnse naam van de dagpauwoog ‘Inachis io’, verwijst naar de dochter van Inachus, één van de oude riviergoden van de Griekse rivier
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dagpauwogen tijdens zonnige, maar koele lentedagen molshopen opzoeken om te zonnen. Deze molshopen warmen sneller op dan de omliggende vegetatie. Om efficiënt warmte op te vangen, richt de vlinder zich perfect naar de zon toe. De temperatuur van het borststuk van de vlinder moet hoog genoeg zijn vooraleer hij kan vliegen.
De uiterlijk sterk gelijkende mannetjes en vrouwtjes van de dagpauwoog kan je met een simpele truck toch onderscheiden: je kan wat aarde opgooien in de buurt van de vlinder. Wanneer de vlinder opvliegt, is het een mannetje. Enkel mannetjes vliegen op om te kijken wie hun territorium heeft betreden.

De dagpauwoog is voor zijn voortplanting volledig afhankelijk van de grote brandnetel. Met het aanplanten of het laten staan van grote brandnetel kan je deze vlinder al heel wat helpen. Meerdere dagvlinders zijn voor hun overleving trouwens afhankelijk van deze plant, denk maar aan het landkaartje, de kleine vos, de atalanta en de gehakkelde aurelia.

17 reacties op “Dagpauwoog in snoepparadijs”

 1. wat een mooie opname van deze mooie vlinder
  en een zeer goede les weer er bij

  Geliked door 1 persoon

 2. Schitterende foto!

  Geliked door 1 persoon

 3. Lieflike foto!

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit is een verbluffend mooie en knappe foto Marylou!!

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooie foto van de mooiste vlinder die ik hier in de randstad zie.

  Geliked door 1 persoon

 6. hier steek ik wat van op Marylou

  een bijzonder mooie foto

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 7. so beautiful :)))))

  Geliked door 1 persoon

 8. Deze foto toont aan dat je ook mooie plaatjes kan schieten zonder veel aan bij te werken 😉 Knap gedaan Marylou! De foto is prachtig en zacht met de gele bloemetjes en achtergrond en laat de vlinder goed tot zijn/haar recht komen! Ook de informatie is weer verrijkend!
  Lieve groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 9. Ha eentje die we ook in de tuin tegen komen…heb nog ergens een foto

  Geliked door 1 persoon

 10. Geweldige kleuren.

  Geliked door 1 persoon

 11. Interessant dankie

  Geliked door 1 persoon

 12. Looks like heaven on earth. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 13. Echt een van je beste foto’s Marylou. Geweldig mooi geschoten

  Geliked door 1 persoon

 14. wat een speciale foto!

  Geliked door 1 persoon

 15. Een prachtige foto, die knalt werkelijk van het scherm !!!

  Geliked door 1 persoon

 16. Werkelijk een prachtige foto Marylou!!! De combinatie is echt super om te zien.

  Geliked door 1 persoon

 17. Deine Beiträge sind sehr spannend.

  Geliked door 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: