Warm geel maar giftig

de scherpe boterbloem

Boterbloemen zijn planten met mooie, botergele, bloemetjes. De planten komen veel voor in weilanden of in de wegberm. De boterbloem is geen soort op zich, er zijn namelijk vele soorten boterbloemen. Twee bekende soorten zijn de kruipende boterbloem en de scherpe boterbloem.

De kruipende boterbloem blijft een stuk lager bij de grond dan de scherpe boterbloem. Verder lijken beide soorten erg veel op elkaar. Het verschil is enkel te zien aan de onderste bladeren van deze boterbloemen.

Scherpe boterbloem,in het Frysk: Bûterblom,in het Engels:Meadow Buttercup,in het Frans:Renoncule Acre,in het Duits:Scharfer Hahnenfuß

Boterbloemen worden 30 tot 90 cm hoog en bloeien van april tot oktober.Ze hebben een korte wortelstok en rechtopstaande dofgroene ,behaarde stengels met slanke bloemstelen die rond zijn en niet gegroefd.Hun bladeren  zijn handvormig en gedeeld in 5 tot 7 flippen ,vaak met zwarte tekening.De onderste zijn hoekig.

De bloem is tweeslachtig met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen.Ze hebben 5 kroonbladen en een rechtopstaande kelk. De kelkbladen zitten tegen de kroon aangedrukt. De bloembodem is kaal.(info wikipedia)

Boterbloemen (Ranunculus-soorten, zijn giftig door de protoanemonine

Bij dieren die ervan eten (runderen, schapen, varkens, honden…) veroorzaakt de stof een hele reeks ziekteverschijnselen. Slechts zelden, echter, lijdt het gif ook tot de dood van een dier. Boterbloemen zijn ook voor de mens niet eetbaar.
De gifstof bereikt zijn hoogste concentratie in tijden van bloei. Het meeste vee mijdt de plant echter van nature. Enkel wanneer ander voedsel schaars wordt, of wanneer jonge dieren voor het eerst op een wei komen, ontstaan dikwijls problemen. Gelukkig is protoanemonine een onstabiele stof. Tijdens het drogen van de plant wordt zij dan ook omgezet in een andere, niet-giftige stof. Hooi dat boterbloemen bevat, is dus wél veilig voor dieren.(info universiteit Gent)

Advertenties

18 reacties op “Warm geel maar giftig”

 1. het zijn prachtige bloempjes
  je deed er weer een heel wijze les bij

  Liked by 1 persoon

 2. Een prachtige foto, met interessante informatie over dit bloempje Marylou.

  Liked by 1 persoon

 3. Mooie foto en leerzame informatie. Ga zo door. Het is altijd weer een genoegen om naar je blog te kijken.

  Liked by 1 persoon

 4. Mooie foto en heldere info.

  Liked by 1 persoon

 5. prachtig bloempje Marylou, met hele goede informatie er bij

  Liked by 1 persoon

 6. dat ze giftig waren, wist ik niet

  knappe foto Marylou

  groeten

  Liked by 1 persoon

 7. Ik ga ze niet eten Marylou 🙂 Deze staat er fraai op

  Liked by 1 persoon

 8. Dat wist ik niet van dat mooie gele bloempje…

  Liked by 1 persoon

 9. Als kind heb ik bossen boerbloemen geplukt in de weilanden rondom ons. Op de boerderij bij tante Regina en nonkel Clement werd altijd op het hart gedrukt geen zo’n bloemen aan de koeien en andere dieren te geven. In de wieden zag je dikwijls cirkels vol boterbloemen en gras staan ,maar daar gingen de dieren niet eten.

  Liked by 1 persoon

 10. Wel jammer dat ze giftig zijn want dat vinden de veehouders niet zo fijn terwijl de weides zonder vee er zo schitterend uitzien met dit blommeke

  Liked by 1 persoon

 11. So much brightness! 🙂

  Liked by 1 persoon

 12. Weer wat bijgeleerd over dit bekende bloemetje, waarvan ik toch niet wist dat ze giftig zijn! De foto is ook weer prachtig genomen.
  Lieve groetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon

 13. Ze mogen dan giftig zijn maar ze zijn geweldig om te zien. Toen mijn vader op zijn 29e verongelukt (ik was nog een kind van 6) ging ik altijd bij ons langs de dijk boterbloemen plukken en die bracht ik op zijn graf. Boterbloemen hebben voor mijn dan ook nog een mooie betekenis 😀

  Liked by 1 persoon


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: