Koniginnepage grootste en mooiste vlinder van België

Gisteren ben ik de mijnterril  van” Heusden-Zolder  “gaan beklimmen en heb aan de zuidelijke kant van de terril ,waar een klein miroklimaat heerst deze mooie vlinder gespot.

De koninginnenpage behoort tot de familie van de grote pages en is onze grootste inheemse dagvlindersoort. Met zijn prachtig geelzwart gekleurde vleugels, is hij ook één van de mooiste vlindersoorten die we hier te zien krijgen.

De koninginnenpage is 50 tot 75 mm groot.
De vleugels van de koninginnenpage zijn geel en zwart gekleurd. De achtervleugels lopen uit in staartjes. Onderaan de vleugels loopt een blauwe rand en de rode stip in de binnenrandhoek van de vleugels is erg kenmerkend.
De rups van de koninginnenpage is in het begin zwart, met een witte vlek, in het laatste stadium kan de rups tot 50 mm groot worden en is hij groen, met zwarte, witte en oranje vlekken.
Wat eet de koninginnenpage?

De koninginnenpage gebruikt zijn lange roltong om nectar op te zuigen. Ze zijn verlekkerd op de nectar van allerhande kruiden, zoals rode klaver, vlinderstruik en akkerdistel.

De rups doet zich te goed aan verschillende schermbloemigen, waaronder wilde peen, gewone engelwortel, melkeppe en kleine bevernel. In de moestuin kan je ze vinden op pastinaak, dille en venkel.

In Vlaanderen kan de koninginnenpage bijna overal gezien worden, enkel in delen van West-Vlaanderen is hij schaarser. Hij komt in verschillende biotopen voor, zoals in kruidenrijke graslanden, maar ook in moerassige gebieden. Belangrijk is dat er voldoende waardplanten zijn voor de rups en voldoende voedselplanten voor de vlinder.

Naast België, komt de koninginnenpage ook nog voor in andere delen van Europa, in Azië en in Noord-Amerika.
De koninginnenpage is in België vooral een standvlinder, elders kan hij als trekvlinder soms enorme afstanden afleggen.
Verspreidingskaart van de konginginnenpage
Hoe plant de koninginnenpage zich voort?

Mannetjes en vrouwtjes van de koninginnenpage ontmoeten elkaar vaak op heuveltoppen, dit gedrag wordt ‘hill-topping’ genoemd. De eitjes van de koninginnenpage worden allemaal apart gelegd, andere vlinders leggen hun eitjes vaak in groepjes bij elkaar. Het vrouwtje plakt haar eitjes aan de stengels of blaadjes van de waardplant vast of dropt deze zelfs soms gewoon vanuit de lucht.

Rupsen zijn vreetmachines, ook die van de koninginnenpage. Naarmate de rups meer eet, wordt hij ook groter. Ze barsten letterlijk uit hun voegen. De rupsen beginnen hun leven klein en zwart, maar vervellen wel 4 keer. Op het einde is de rups dik en erg kleurrijk, groen met zwarte, witte en oranje vlekken. Als de rups volgroeid is, spint ze op een schaduwrijk plekje een zijdedraad, waarmee ze zichzelf vastmaakt aan een takje of stengel. Vervolgens ontdoet ze zich van het kleurrijke omhulsel en verandert in een bruine of groene pop. Wanneer de vlinder groot genoeg is, kruipt hij uit de pop.

Meestal vliegen er twee generaties vlinders rond, in warme jaren kan soms ook een derde generatie voorkomen. De eerste generatie spreid zijn vleugels van half april tot eind juni, van begin juli tot begin september is het de beurt aan de tweede generatie.

De kleur van de pop, groen of bruin, hangt af van de omgeving. Bruine poppen hebben meer kans om te overleven in een bruine omgeving en groene in een groene omgeving.
Rupsen ademen door gaatjes in hun poten.
Wanneer de vlinder uit de pop komt, duurt het enkele minuten vooraleer hij kan vliegen. Eerst moet de vlinder voldoende bloed naar zijn verkreukelde vleugels pompen.(info Wikipedia)

 

Advertenties

24 reacties op “Koniginnepage grootste en mooiste vlinder van België”

 1. o wat een pracht trof jij aan op een wandeling

  Liked by 1 persoon

 2. Prima donna! Lovely shot.

  Liked by 1 persoon

 3. Ziet er ook koninklijk uit in zo’n mooi gewaad!

  Liked by 1 persoon

 4. Mooie foto Marylou
  Nog een zonnige dag

  Liked by 1 persoon

 5. Schitterend Marylou, ik heb nog nooit het geluk gehad, om deze prachtige vlinder aan te treffen.

  Liked by 1 persoon

 6. Prachtig en met recht deze naam 😉

  Liked by 1 persoon

 7. die doet zij naam eer aan Marylou

  een fraaie foto

  groeten

  Liked by 1 persoon

 8. Een mooie foto van deze prachtige vlinder.

  Liked by 1 persoon

 9. Ik ken deze eigenlijk alleen uit de vlindertuin. Prachtig

  Liked by 1 persoon

 10. Een prachtexemplaar! Dit geeft je zeker een goed gevoel?

  Liked by 1 persoon

  • Het was niet de eerste keer dat ik deze vlinder trof op de top van de terril.Door de droogte stonden er weinig planten op de top.Ik heb hem dus noodgedwongen moeten fotograferen op de grond.,

   Like

 11. such a beautiful butterfly,thanks for sharing this beautiful picture.I wish you a wonderful day.Many warm greetings.

  Liked by 1 persoon

 12. Hij is prachtig! Geluk had je. Eens gezien in Spanje.

  Liked by 1 persoon

 13. Ja, een prachtige vlinder heb je getroffen, Marylou! Op een plant of bloem had het plaatje fraaier gemaakt, maar hij staat er toch prachtig op hoor! Ik heb op het Griekse eiland ook zo’n vlinder kunnen fotograferen, maar jammer genoeg was die wel wat gehavend aan de vleugels. Deze die jij hier zo mooi in beeld hebt gebracht is nog onbeschadigd, dat oogt dus ook veel mooier!
  Zonnige genietgroetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon

 14. Mooi weten te ‘vangen’

  Liked by 1 persoon

 15. Beautiful butterfly I have never seen.

  Liked by 1 persoon

 16. Het is ook echt een prachtige vlinder. Wijn er eens speciaal voor naar Limburg gegaan maar we waren helaas te laat. Ze schenen in juni te vliegen en wij dachten juli. Gelukkig zie ik er wel mooie foto’s van. Gaaf dat jij hem wel kon fotograferen Marylou.

  Liked by 1 persoon

 17. Heb je er veel kunnen spotten?
  wij zien hier in Balen minder en minder van die prachtige vlinder.
  (ook al steken we een tandje bij met vlinderbloemige te planten in onze tuin).

  Liked by 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: