Terrils vol leven

De platbuik(Libellula depressa) is een insect dat behoort tot de orde libelen (Odonata) en de familie van de  (Libellulidae).korenbouten

De platbuik is een pionierssoort en meestal te vinden bij kleine wateren met weinig vegetatie. De volwassen mannetjes van de platbuik zijn blauw van kleur terwijl de vrouwtjes een bruingele kleur hebben.

De voorstadia worden nimfen genoemd en zijn gedrongen en vleugelloos. Zowel de volwassen libel als de nimfen zijn jagers die leven van andere diertjes zoals kleinere vliegende insecten. De libel leeft meestal twee jaar als nimf in het water op de bodem en overwintert hier ook. De volwassen platbuik kan enkele maanden oud worden.Deze platbuik libel is dus een mannetje.

De platbuik is een forse libel die niet zo lang is als sommige andere soorten maar goed opvalt door het duidelijk afgeplatte achterlijf waaraan de naam ‘plat’buik te danken is. Dankzij het afgeplatte achterlijf is de platbuik in België en Nederland niet met andere soorten te verwarren. De kleur van het achterlijf, het grootste deel van het lichaam is blauw bij de mannetjes en geel bij de vrouwtjes, zie ook onder achterlijf. Het is een gedrongen libel die door zijn brede en afgeplatte achterlijf en de opvallende basisvlekken op de vleugels goed van andere soorten, zoals de bruine korenbout, te onderscheiden is. De platbuik kan een lichaamslengte bereiken van 39 tot 48 millimeter.[ De vrouwtjes blijven in de regel iets kleiner dan de mannetjes.

De kop valt duidelijk op door de grote opvallende ogen, de oogkleur van de platbuik is rood. De ogen worden wel facetogen genoemd omdat ze bestaan uit vele kleinere suboogjes, De antennes zijn zeer kort en nauwelijks te zien. De kaken van de platbuik zijn groot en hebben een gekarteld oppervlak. De kaken worden gebruikt om prooidieren te vermalen waarna ze door de gepaarde monddelen in de spijsverteringsopening worden gebracht.

Het borststuk is gewelfd en sterk behaard, de weerszijden van het borststuk zijn zeer licht van kleur. Aan de bovenzijde van het borststuk zijn twee paar vleugels gehecht, de onderzijde draagt drie paar poten.

De spanwijdte van de voorvleugels of vlucht is ongeveer 65 tot 75 mm. De achtervleugels zijn korter De vleugels zijn voorzien van een zwarte vleugeladering, De vleugels hebben ieder een donkere vlek aan de vleugelbasis, de vleugeladeren die in de vlek gelegen zijn hebben een gele kleur. De vleugels hebben ook aan iedere voorrand aan het uiteinde een smalle zwarte vleugelcel.

De poten zijn zwart van kleur maar het dijbeen of femur -het eerste zichtbare deel van de bovenzijde bezien- is bruin van kleur. De poten zijn lang en zijn voorzien van borstelige stekels. De poten worden tijdens het vliegen naar voren gehouden en vormen zo een vangkorfje, de stekels vervullen hierbij een rol. In het korfje wordt een buitgemaakt prooidier in vlucht vastgehouden terwijl deze met de kaken worden verkleind.

Het achterlijf is het meest opvallende deel van de libel, het achterlijf is breed en enigszins lancetvormig.De kleur van het achterlijf verandert ook naarmate de libel ouder wordt en verschilt uiteindelijk per sekse. De vrouwtjes en alleen de jonge mannetjes zijn geelbruin van kleur, de zijkanten van het derde tot het zevende lichaamssegment zijn duidelijk lichter tot geel van kleur. De mannetjes krijgen later een blauwe verkleuring op het achterlijf, dit wordt wel berijping genoemd. Oudere vrouwtjes kleuren donkerder en kunnen ook een blauwe kleur krijgen maar wel in mindere mate. Deze libellen kunnen tot 5 maanden leven.

25 reacties op “Terrils vol leven”

 1. Echt een super mooie scherpe opname, en goede informatie Marylou!

  Geliked door 2 people

 2. scherp en met moie kleuren M

  Geliked door 2 people

 3. oeps… dat ging snel Marylou…

  en met interessante uitleg

  prettige dag

  Geliked door 2 people

 4. wat een pracht opname Marylou
  en een wijze les

  Geliked door 2 people

 5. Heel mooie foto Marylou. En enorm veel informatie dat boeiend is om lezen.

  Geliked door 2 people

 6. Een zeer mooi exemplaar!

  Geliked door 2 people

 7. Wat een schoonheid. En je hebt hem ook erg fraai in beeld weten te vangen.
  Ik heb dit jaar nog geen libel kunnen fotograferen, maar de eerste waterjuffertjes heb ik intussen wel kunnen kieken.

  Geliked door 2 people

 8. Je me souviens quand j’étais petite, j’ai aimé capturé et joué les libellules
  Très jolie photo comme toujours, merci du partage
  Passe une belle fin de semaine
  Bisous

  Geliked door 2 people

 9. wat een subtiele schoonheid

  Geliked door 1 persoon

 10. Alles aan deze foto is prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 11. Je weet ze wel te vinden 🙂 Mooi

  Geliked door 1 persoon

 12. Een heel mooie opname.

  Geliked door 1 persoon

 13. Great close up

  Geliked door 1 persoon

 14. Onlangs ook een libelle tegengekomen tijdens een wandeling met een vriendin. Ken er echter te weinig van om te weten of het deze soort was. Facetogen, ja, net zoals vliegen dat hebben. Wist niet dat de kleur van het achterlijf verandert naarmate ze ouder worden. Weer iets bijgeleerd voilà.

  Geliked door 1 persoon

 15. Wauw wat is die mooi!

  Geliked door 1 persoon

 16. Wat een mooie foto alweer!

  Geliked door 1 persoon

 17. ja we zullen zeker wat mooie dagen hebben
  en er is af en toe wel ff een moment om hier op de blogs te zijn
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 18. Knappe foto Marylou. Met de diagonaal maak je een speelse compositie

  Geliked door 1 persoon

 19. Knappe opname, Marlou!
  Heel mooi in beeld gebracht…
  Lieve weekend groetjes, Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

 20. Een prachtige foto Marylou !!

  Geliked door 1 persoon

 21. So beautiful dragonfly

  Geliked door 1 persoon

 22. Het zijn ook mooie libellen. Ik heb er een die half geel en half blauw is. Veel mooie info erbij.

  Geliked door 1 persoon

 23. Weer een knappe foto van deze prachtige libelle! Mooi en scherp in beeld gebracht, Marylou!
  Slaap wel groet, Heidi

  Geliked door 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: