Geurende wilde roos

 De  hondsroos die ook op flanken terrils te vinden is

Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid, en in de oudheid gebeurde dat in China en Afrika, door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren

Veel mensen houden van gecultiveerde rozen omdat ze prachtig gevulde bloemen hebben. Rozen vind je daarom in bijna elke tuin. Net die meervoudige bloemen vormen echter een probleem in een ecologische tuin. De gekweekte rozen hebben zodanig veel lagen kroonblaadjes boven elkaar dat de nectar van de bloem niet bereikbaar is voor de insecten die dit eten. Een tuin vol bloemen met onbereikbare nectar zal dus veel minder bezocht worden door insecten.
Weinig insecten betekent dan ook weinig bestuiving van de fruitbomen en van de groenten. Zo krijg je weinig opbrengst en dat is net wat je als ecologische moestuinier niet wil.

Botanische (wilde) rozen. Dit zijn soorten die in het wild voorkomen. Ze hebben allemaal enkele (geen gevulde) bloemen en vormen bottels

Wilde rozen hebben veel voordelen: ze zijn oersterk, doen het bijna op elke grondsoort, hoeven vaak maar eens in de vijf tot acht jaar gesnoeid te worden, én ze hebben een natuurlijke uitstraling. Ook groeien ze op ongunstige, winderige plaatsen waar andere planten het niet uithouden en zijn ze uitermate winterhard. Naast al deze voordelen hebben ze één nadeel: ze bloeien vaak maar één keer. Ze bloeien dan wel lang en uitbundig. Als ze uitgebloeid zijn vormen ze mooi gevormde en kleurige bottels.

Hondsroos (Rosa canina): roze bloemen met een wit hart en gele meeldraden is de bekendste en ruikt naar appels In de herfst tal van oranjerode bottels, tot 2 meter hoog.

In vele delen van Europa worden de rozenbottels, die naast vitamine C ook nog wat vitamine A en P bevat­, verwerkt tot rozenbottelsiroop, een vitaminerijke drank speciaal voor kinderen en zieken. Ook als confituur is de rozenbottel goed te gebruiken. Rozenbottel bevordert de vorming van een gezond beenderstelsel, gebit en celweefsels, maar daarnaast voorkomt het bloedarmoede, doordat het de aanmaak van rode bloedlichaampjes stimuleert. Het preparaat is verder ook zeer heilzaam bij verkoudheid en griep om het immuunsysteem te versterken.(info wikipedia)

21 reacties op “Geurende wilde roos”

 1. Mooie foto en interessant artikel.
  Inderdaad, ze bloeien vaak maar één keer.
  Maar ze bloeien uitbundig, het lijkt alsof ze zich oneindig blijven openen.
  Zalig om bij deze bloem te mediteren op het thema OPENEN.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik vind het een prachtige plant en wij hadden er ooit één in onze voortuin… maar ik ben het er niet mee eens dat de hondsroos maar één nadeel heeft. Zijn takken én wortels zijn bezaaid met stekels. En ik bezweer het je, als je de plant wil snoeien of beteugelen, dan is één set tuinhandschoenen niet genoeg. Ze prikken overal door en de stekels blijven in de handschoen steken. Uit pure miserie hebben we de plant helemaal verwijderd. Misschien toch alleen geschikt op plekken waar de plant ruimte genoeg heeft?

  Liked by 1 persoon

  • Rozen hebben nu eenmaal doornen en ze zijn niet alleen,er zijn tal van planten met doornen,de meidoorn,bramen stekelbessen en ik kan nog doorgaan.Geen rozen zonder doornen..zegt het spreekwoord… er zijn ook grote snoeischaren met lange benen zodat je die gevaarloos op die manier kan snoeien..met kinderen in de omgeving is het anders.Men moet alles afwegen en dan zijn keuze maken.Wie rozen wil moet er de doornen bijnemen.

   Liked by 2 people

 3. Wat een lieflijk bloemetje 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. In deze rozenmaand (juni) onlangs nog zo’n prachtige rozentuin bezocht. Echt zalig was het om daar te vertoeven. Al die verschillende soorten, om nog maar te zwijgen van de heerlijke geur die ons tegemoet trad.

  Liked by 1 persoon

 5. Dit is mooi en ……………leerrijk ! Grts

  Liked by 1 persoon

 6. Prachtig Marylou. Dit is typisch zo’n foto waarbij je niet om het onderwerp heen kan

  Liked by 1 persoon

 7. Een wilde roos… de naam alleen al. De foto is het helemaal!

  Liked by 1 persoon

 8. Erg mooi gefotografeerd Marylou, de kleur is prachtig.

  Liked by 1 persoon

 9. een prachtige bloem. Ik had die in mijn tuin maar heb ze moeten uitroeien, ze overwoekerde de hele buurt :-). Een mooie foto.

  Liked by 1 persoon

 10. Mooie bloem hoor

  Liked by 1 persoon

 11. Ik vind altijd mooi de wilde rozen. Prachtig foto!

  Liked by 1 persoon

 12. een mooi blommeke Marylou

  groeten

  Liked by 1 persoon

 13. Werkelijk eens schitterende foto Marylou en ook weer mooie en interessante informatie 😀

  Liked by 1 persoon

 14. Wat is de natuur toch mooi op z’n wildst 🙂 En deze prachtroos heeft bijna alleen maar voordelen! Een mooie foto en weer interessante uitleg erbij!
  Fijne avondgroet, Heidi

  Liked by 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: