Bruine kiekendief gespot

Mijn wandeling in Torfbroek was een heel speciale.Ik ontdekte er de hoornaarvlinder,een nog op naam te brengen rups,een bruine kiekendief en heel veel wilde orchideeën en andere wetenwaardigheden

Dit is één van onze grootste roofvogels, iets groter dan de Buizerd, maar slanker gebouwd en met langere vleugels en staart. In zweefvlucht worden de vleugels in een duidelijke ondiepe V gehouden en valt de lange staart op. Het mannetje heeft een bruin lichaam, grijze staart en grijze vleugels met zwarte toppen. Het vrouwtje is bruin met gele kop, schouders en borstvlek. Jonge vogels zijn volledig donkerbruin met gele kop. In de lente vliegt het mannetje hoog boven het territorium en laat hij hierbij een hoge, vrij onopvallende, nasale baltsroep horen.

Het broedareaal omvat heel Europa behalve IJsland en noordelijke delen van Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Een groot aantal overwintert in Afrika. Bij ons is het voornamelijk een zomervogel vanaf april tot oktober. Het is een vrij schaarse broedvogel van voornamelijk kustpolders, de grote havengebieden (Antwerpen en Zeebrugge), het Oost-Vlaamse Krekengebied en omliggende polders, maar ook geschikte biotopen in het binnenland. De laatste jaren kan men spreken van een gestage toename van de Bruine kiekendief in Vlaanderen tot een 140 à 160 broedparen. Dit is deels te wijten aan een betere bescherming van roofvogels en een beperkter gebruik van persistente pesticiden in de landbouw.

Ze worden bedreigd door habitatverlies, verstoring van de nestplaats, vergiftiging, sterke waterpeilschommelingen bij de nestplaats en verdroging of verruiging van rietmoerassen zijn de voornaamste bedreigingen voor de soort.

We kunnen hen helpen door het behoud en herstel (vooral vernatting) van moerasgebieden. Verstoring in broedgebieden moet vermeden worden. Bij broedgevallen in landbouwgewassen is het aangewezen om actieve nestbeschermingsmaatregelen te nemen tegen het uitmaaien in de eifase (mei-juni) en in de periode dat de jongen er zijn (juli-augustus).

De Bruine kiekendief is een soort van open landschappen met grote moeras- en rietvegetaties. Als nestplaats dienen voornamelijk grote rietvelden langs kreken, meren of plassen, maar jaarlijks wordt ook gebroed in graanculturen en graslanden. Het nest wordt gemaakt op een droge hoop plantenresten in de natte vegetatie. Als foerageergebied wordt het volledige landschap gebruikt, inclusief akker- en weiland. Bij het jagen worden naast moerassen en rietvelden ook lijnvormige elementen afgevlogen zoals rietkragen langs perceelsranden waar hij van op geringe hoogte op een prooi duikt.Het is een jaarlijkse broedvogel.(info natura 2000)

15 reacties op “Bruine kiekendief gespot”

 1. Wat staat hij mooi op de foto. Ik zag hem ooit life. Indrukwekkend …

  Liked by 2 people

 2. wat een mooie opname van deze schaarser wordende mooie vogel
  ik zag ze nog wel gelukkig , en soms nog op palen of bomen langs de Oostvaardersplassen

  Liked by 1 persoon

 3. Je bent maar een bofkont om deze vogel aan te treffen, en zo mooi te fotograferen Marylou

  Liked by 2 people

 4. een wandeling om niet snel te vergeten Marylou

  heel fraaie opname

  groeten

  Liked by 1 persoon

 5. Zo wil ik de kiekendief er ook wel opzetten mooi gedaan.

  Liked by 2 people

 6. Heel mooi gedaan Marilou De natuur is toch prachtig als men ze ziet ! Grts

  Liked by 1 persoon

 7. Prachtig Marylou! De kiekendief zag ik ook over het gebied vliegen

  Liked by 2 people

 8. Wonderful portrait ❤ We barely see them here.

  Liked by 1 persoon

 9. Goed werk, Marylou! Zo mooi dichtbij heb ik een bruine kiekendief nog niet kunnen bekijken. Om over fotograferen nog maar te zwijgen.

  Liked by 2 people

 10. wat een prachtexemplaar!

  Liked by 1 persoon

 11. Meestal vliegend gezien maar gelukkig voor jou nu op een tak … Mooi

  Liked by 1 persoon

 12. Jeetje wat een geluk dat je deze zag. En ook nog zo mooi vrij op een tak. Super!

  Liked by 1 persoon

 13. Je had deze aardige roofvogel mooi in je vizier, Marylou! Jij hebt toch al heel wat gezien en kunnen fotograferen, waar menig fotograaf wel een beetje jaloers op is, denk ik zo… 🙂 Maar ik ben al blij dat je ons laat meegenieten, van prachtige exemplaren, waaronder ook deze roofvogel valt! 🙂
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon

 14. IK hoorde al veel over deze vogel, maar gezien heb ik die nog niet! Daarvoor moet je hier zijn 😉

  Liked by 1 persoon


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: