3 lepelaars gespot

Ik was op wandel  in Wortel en ontdekte daar in een waterplas 3 lepelaars.Mijn verwondering was groot daar ze  vrij zeldzaam zijn in België en dit in tegenstelling met Nederland waar ze op ontelbaar ,verschillende plekken broeden en  er  al tot 1000 broedende vogels zijn waargenomen.Ze behoren tot de familie van de Ibissen en lepelaars.

 

De lepelaar heeft een lengte van ongeveer 80 tot 93 cm.en is onmiddellijk herkenbaar aan de aan het uiteinde spatelvormig verbrede zwarte snavel, die aan de voorzijde geel is. De vogel is helemaal wit. De verlengde kopveren vormen een bossige kuif.
De vogel komt voor in natte weiden, bij sloten, op slikken en wadden. Het voedsel bestaat uit vis, waterdieren, slakken, insecten en wormen, ook weleens plantendelen.

Hij bouwt zijn nest in overjarig riet en het is gemaakt van biezen,, waterplanten en gras. Het legsel bestaat uit drie tot vijf dofwitte eieren met bruine vlekken.

Nederland was tot tien jaar geleden het noordelijkste land in Europa waar lepelaars tot broeden kwamen, vooral in moerassen, rietkragen en andere slecht bereikbare plaatsen. Inmiddels broedt de soort ook succesvol in Groot-Brittannië, Duitsland, Polen en Denemarken. Het gaat de laatste jaren goed met de soort in Europa. Het dieet van de lepelaar bestaat uit kleine visjes, waaronder stekelbaarzen. Ze overwinteren normaal gesproken in Afrika.

In België is dit een zeldzame vogel. Hij wordt voornamelijk in het Zwin waargenomen.langs de kust en in de omgeving van de havengebieden in Antwerpen.

De lepelaars die in West-Europa broeden overwinteren vooral langs de West-Afrikaanse kust, zoals in het tropische waddengebied Banc d’Arguin voor de Mauritaanse kust. In het najaar vliegen de vogels via Noord- en Zuid-Spanje. In deze gebieden blijven ze een week of twee om krachten op te doen om verder te kunnen trekken. In totaal kan de trektocht wel twee maanden duren. Tijdens de trek naar Afrika gaat ongeveer de helft van de jongen dood door jacht, hoogspanningskabels of uitputting.(info Wikipedia)

Advertenties

22 reacties op “3 lepelaars gespot”

 1. daar had je zeker een geluk Marylou
  en je deed er een mooie beschrijving bij
  dit zijn wat ik noem de krenten in de pap op een toch al mooie wandeling

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een geluk! Prachtige foto!
  P.S. de laatste twee lijnen van de eerste paragraaf (na ‘versch’ zijn voor mij niet zichtbaar Marylou.

  Liked by 1 persoon

  • Bedankt Viviane om dit te melden.Ik had wat aan de tekst veranderd en was vergeten op bijwerken te klikken.Ik zag de tekst dus wel op de computer maar het bewerkte stuk zag jij dus niet..Sorry

   Liked by 1 persoon

 3. Hele mooie foto heb je gemaakt. Bij ons achter hebben ook lepelaars. Heeft in de bomen gebroed. Lie wegje bij ons achter. Er kwamen paar maanden geleden bij ons weiland landen. Toen hadden twee foto’s gemaakt. Je had zeker geluk gehad om te foto maken.

  Liked by 1 persoon

 4. Prachtige foto! Ik wist niet dat ze zo zeldzaam waren… want ik zag ze reeds alhier langs de kust in Groede – Breskens.

  Liked by 1 persoon

  • In Nederland zijn ze op veel plaatsen te zien.Bij ons in Belgiê is dat anders.Nu ze beginnen aan zee en langs de Antwerpse haven speciale eilandjes in te richten ,verbeterd de situatie maar tot hier toe is jet nog een uitzondering als je ze tegenkomt op een wandeling.

   Liked by 1 persoon

 5. Ik had het geluk ze te spotten in het najaar 2017 in de Uitkerkse polders (Blankenberge)

  Liked by 1 persoon

 6. Prachtig Marylou, het is genieten om die mooie vogels te zien hè?

  Liked by 1 persoon

 7. Hoewel ze hier ‘normaal’ zijn blijft het toch een mooi gezicht om ze te zien.

  Liked by 1 persoon

 8. Mooi heb ze zelf nog niet in de natuur gezien !! Grts

  Liked by 1 persoon

 9. Mooie vogels en een feest als je die in de vrije natuur tegenkomt…groetjes

  Liked by 1 persoon

 10. Ah wat een leuke verassing, ik heb ze nog nooit gezien.

  Liked by 1 persoon

 11. Ik vind het prachtvogels. Heb ze in BE nog nooit gezien! Prachtig!

  Liked by 1 persoon

 12. Een jaar of 10 geleden zou je je ogen uitkijken bij dergelijke verschijning. Tussen de drukke snelweg en het bedrijf waar ik werk loopt een grachtje. En zelfs daar heb ik ze reeds gezien

  Liked by 1 persoon

  • Ja in Nederland zijn ze geen uitzondering vermits jullie honderd broedparen hebben maar bij ons zijn ze uiterst zeldzaam.Misschien beginnen ze hier ook te broeden en kan het ook bij ons snel gaan.

   Like

 13. die heb ik hier nog nooit gezien Marylou

  een knappe opname met interessante info

  Liked by 1 persoon

 14. Wat een prachtvogels heb ze helaas nog nooit in het wild gezien.

  Liked by 1 persoon

 15. Had jij geluk om deze vogel tegen te komen.

  Liked by 1 persoon

 16. Het is altijd fijn als je zo’n zeldzame unieke vogel in de natuur tegen komt en dan ook nog eens op de gevoelig plaat kan vastleggen! Mooi gespot, Marylou!
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: