Een schadelijk kevertje

Op wandel in Meerhout waar een heerlijk otterpad ligt voor kinderen maar waar ik ook van genoten heb.Het was meer dan een jaar geleden dat ik dit kevertje nog tegenkwam op mijn wandelingen.

De Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) is een insect met een lengte van ongeveer een centimeter en heeft een helder geel of oranje dekschild. Dat dekschild wordt verder versierd met een vijftal bruine strepen. Het is dus een opvallend monstertje.

Vroeger had de Coloradokever het redelijk naar zijn zin in droge gebieden van Mexico en, jawel, de Amerikaanse staat Colorado. Hij knabbelde daar rustig aan de bladeren van een inheemse nachtschadesoort, de stekelnachtschade (Solanum rostratum). Dat is een soort vetplant, die goed gedijt in een woestijnachtige omgeving en hij bezit voldoende stekels om mens en dier af te schrikken. De Coloradokever had er dus zijn handen (of poten) vol aan om zijn kostje bij elkaar te scharrelen.

Het kevertje deed niemand kwaad en het duurde geruime tijd voordat mensen van zijn bestaan afwisten. De problemen begonnen toen de Amerikaanse kolonisten de aardappel in de westelijke Amerikaanse staten gingen verbouwen. De aardappel (Solanum tuberosum) behoort ook al tot de nachtschadefamilie en de larven van de Coloradokever besloten rond 1840 om ook eens van de malse bladeren van de aardappel te snoepen. Die omschakeling beviel opperbest en de populatie Coloradokevers explodeerde tot ontelbare hoeveelheden.

Deze keversoort kan nauwelijks vliegen en laten zich gewillig met de wind meevoeren. De verhalen gaan dat bij het oversteken of overwaaien van rivieren soms een krioelende deken Coloradokevers stroomafwaarts dreef. In 1874 bereikten de eersten de Atlantische kust, maar de oversteek naar Europa kon niet zonder hulp van de mens plaatsvinden en pas tijdens de Eerste Wereldoorlog grepen de Coloradokevers hun kans door met de bevoorrading van het Amerikaanse leger met konvooien mee te liften. Het was nabij de haven van Bordeaux dat aardappelboeren tot hun schrik ontdekten dat er verstekelingen van boord waren geklauterd en van hun aardappels waren gaan knabbelen.

De opmars van de Coloradokever was daarna nauwelijks meer te stoppen en in 1938 werd het eerste exemplaar in Nederland aangetroffen. De angst onder boeren en buitenlui was groot en zelfs het leger werd ingezet om met vlammenwerpers de kevers te lijf te gaan. In die tijd werd ook grootschalig het supergiftige DDT ingezet en tot op de dag van vandaag wordt de Coloradokever onder de duim gehouden met insecticiden. Het lastige is dat die vervelende bugs op termijn resistentie kunnen ontwikkelen tegen insecticiden.

In de meeste Europese landen lijkt de Coloradekever ondertussen redelijk onder controle, maar verslagen is hij beslist niet: hij lust namelijk ook wel de blaadjes van andere familieleden van de aardappel: de tomaat, de paprika en de chilipeper(

.info exoten in Nederland en België)

30 reacties op “Een schadelijk kevertje”

 1. Heel mooi vastgelegd, deze ondeugd … Hij komt prachtig in beeld door de vervagende achtergrond.

  Liked by 1 persoon

 2. wat een prachtig beeld van deze kever die je liever niet in je tuin hebt

  Liked by 1 persoon

 3. een mooi kevertje
  en een goed verhaal

  Liked by 1 persoon

 4. Liever niet in mijn tuin ! Vroeger in de lagere s chool gingen wij bij de boeren op de patatten die beestjes verzamelen We kregen een pluim om de meeste Toen werd er nogniet gespoten !! Lang geleden Grts

  Liked by 1 persoon

 5. Schadelijk maar wel erg mooi op de foto weten te zetten.

  Liked by 1 persoon

 6. Je hebt dit schadelijke beestje wél schitterend gefotografeerd Marylou!!

  Liked by 1 persoon

 7. Ik heb nog nooit een kever gezien die als een scheidsrechter lijkt! Hij zou schattig zijn als hij niet zo destructief was.

  Liked by 1 persoon

 8. Weer wat geleerd…eigenlijk is het best een aardig kevertje om te zien haha

  Liked by 1 persoon

 9. Hadden we in mijn jeugd last van op de aardappelen! Knappe foto.

  Liked by 1 persoon

 10. We hebben invasieve insecten die alles verslinden. De foto is prachtig!

  Liked by 1 persoon

 11. Knap kevertje en foto

  Liked by 1 persoon

 12. oh, this is wow!

  Liked by 1 persoon

 13. ik kan me de tijd niet herinneren dat ik er nog één zag Marylou…

  knappe foto

  Liked by 1 persoon

 14. Grappig dat hij tegen pepers kan. Weer wat bijgeleerd.

  Liked by 1 persoon

 15. nu de foto’s zijn in album geplaatst 🙂
  ja dan is het oppassen voor die zon
  nee ik kan goed tegen de warmte en de zon , maar zonnebaden doe ik ook niet

  Liked by 1 persoon

 16. Ik ken ‘m niet eens maar wat een fraai gestreept kevertje. Prachtige foto ook

  Liked by 1 persoon

 17. Door de kleuren springt het kevertje er mooi uit.

  Gr. René

  Liked by 1 persoon

 18. IK herinner me heel goed hoe ijn vader elke dag op jk

  Liked by 1 persoon

 19. oei de tekst was weg……hoe mijn vader elke dag op j

  Liked by 1 persoon

 20. sorry marylou ik weet niet wat er gebeurt maar de tekst vliegt zomaar elke keer weg! Nog eens proberen.
  Mijn vader ging dus elke dag in zijn tuin de aardappels inspecteren op coloradokevers. Als kind mochten mijn broer en ik meehelpen zoeken. Deed hij het niet dan mocht hij zijn oogst vergeten!

  Liked by 1 persoon

 21. Het is geleden uit mijn kinderjaren dat ik hem voor het laatst zag. En nu dus op jouw prachtige foto.

  Liked by 1 persoon

 22. Een prachtige foto, maar ook heel mooi beschreven!

  Liked by 1 persoon

 23. They also need to survive.Finding the right balance is not easy.

  Liked by 1 persoon

 24. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this post i thought i could also create comment due to this sensible post.

  Liked by 1 persoon

 25. Ook dit is weer een prachtige foto, Marylou.Dit kevertje heel wat schade aangericht, het is niet voor niks dat hij nog altijd in een gestreept boevenpak op pad is … 😉

  Liked by 1 persoon

 26. Een inderdaad schadelijk kevertje maar wat heb je die mooi ‘gevangen’ met je camera!!! Werkelijk een schitterende foto.

  Liked by 1 persoon

 27. Je hebt dit ondeugende maar zo mooie kevertje schitterend vastgelegd, SUPER! En wat een verhaal! Ik had wel al van de naam Coloradokever gehoord, maar zelf nog nooit eerder gezien. Jammer dat deze zo schadelijk is, ik vind deze nochtans heel mooi!
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: