Edelweis beschermt zich tegen UV stralen

Ik kocht een paar jaar geleden een edelweisplantje dat ik een pot heb gezet en me alle jaren verrast met meer en meer bloemen.
De edelweiss (Leontopodium alpinum) is een plant uit de composietenfamilie en is afkomstig uit hooggebergten van Azië. De soort komt in Europa voor in de Alpen, Jura, Karpaten, noordelijke Balkan, noordelijke Apennijnen en in de Pyreneeën.

De edelweiss is winterhard en de bloeit van juni tot augustus. Ze worden ongeveer 20 cm hoog. Het zijn witviltig behaarde planten met bloemhoofdjes in groepen omgeven door een sierlijke ster van witviltige blaadjes. De bloemkorfjes zijn heel klein en hoewel ze in een soort scherm samengedrongen zijn, vallen ze pas op door de krans van schutbladen. Ze doen het prima als rotsplantjes. Ze hebben het graag droog en zonnig en houden van een kalkhoudende schrale grond.

De populaire bloemen werden verzameld door toeristen en zijn daardoor bijna uitgeroeid en nu in vele streken beschermd. Ze bevinden zich in bijna ontoegankelijke rotsgebergten en zijn ook speciaal aan deze omgeving aangepast. Om deze reden werden ze populair bij toeristen en bergbeklimmers als ‘trofee’ ten teken dat men een zeer uitdagende klim had ondernomen. De bloemetjes zijn hierdoor nog zeldzamer geworden.

Vermeerdering kan gemakkelijk door zaaien in februari tot maart in potten, of door scheuten. Edelweiss wordt dan ook op vrij grote schaal gekweekt, onder andere in Nederland. De edelweiss is dus weliswaar in het wild een bijzondere en zeldzame bloem, maar het is niet nodig om ontoegankelijke rotsgebergten te betreden om er één (of een hele bos) van in handen te krijgen.

Tegenwoordig is het in het wild plukken of uitgraven van edelweiss op straffe van een fikse boete verboden.

Bescherming tegen ultravioletstraling
De Belgische fysicus Jean-Pol Vigneron , ontdekte dat de edelweiss zich beschermt tegen ultraviolette stralen dankzij een geraffineerde “parasol”.

De fijne haartjes op de bloem beschermen haar tegen de schadelijke ultravioletstralen. Dit fijne dons absorbeert de uv-stralen bijna volledig en laat alleen het noodzakelijke licht door.

Vigneron onderzocht de witte beschermingsdraadjes van de edelweiss met een elektronenmicroscoop. Zo ontdekte hij dat de bloem microwimpers heeft met een diameter van 0,18 μm, die de schadelijke stralen filteren. Misschien kan deze ontdekking de mens helpen om hem beter te beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon.(info Wikipedia)

18 reacties op “Edelweis beschermt zich tegen UV stralen”

 1. mooie foto van dit prachtige bloempje
  en weer een goede les er bij

  Liked by 1 persoon

 2. Ik dacht net hetzelfde Marylou, wat een slim plantje. Misschien iets voor de mens zo’n haartjes om ons beter te beschermen tegen de zon? Nu nog een uitvinder vinden…

  Liked by 1 persoon

 3. Hele interessant, en een prachtige foto Marylou. Bij dit plantje moet ik altijd denken aan de “Sound of Music”

  Liked by 1 persoon

 4. Mooie foto Marylou en zie de natuur heeft voor alles blijkbaar een oplossing he Grts

  Liked by 1 persoon

 5. Ja hoor ook hier denken we aan die bergen met muziek
  Leuk om zo een plantje in je tuin te hebben

  Liked by 1 persoon

 6. Jij bent bedreven in het kweken van bloemen en planten! Prachtige foto.

  Liked by 1 persoon

 7. I’ve never seen Edelweis, heard of it of course through the Sound of Music. Lovely to see and very nicely photographed Lou!

  Liked by 1 persoon

 8. Interesting! I have just returned from a short trip to the Alps. Have seen some new plants for me at a height of 2000 m near a lift.

  Liked by 1 persoon

 9. Ingenious sun protection! Lovely shot.

  Liked by 1 persoon

 10. Prachtig bloempje en mooi gefotografeerd.

  Liked by 1 persoon

 11. prachtige foto van dit mooie bloempje Marylou

  interessante uitleg die aantoont hoe fantastisch de natuur in mekaar zit..

  groeten

  Liked by 1 persoon

 12. Zo mooi hoe je hier de bijzondere bloeiwijze laat zien

  Liked by 1 persoon

 13. Wat een mooie foto! Ik heb ooit eens een plantje gekregen van iemand maar heb het niet kunnen overhouden na een strenge winter! Hoewel dit plantje toch sterk moet zijn.

  Liked by 1 persoon

  • Het plantje verdwijnt volledig in de winter.Ik heb het in een pot gezet om controle te houden.Laat de pot hele winter gewoon buiten staan en in de lente komen voorzichig fijne blaadjes boven en daar groeien weer de edelweis uit.Als je het los in de tuin zet wordt er gehakt en je herkent het plantje niet in het begin en weg is het.In een bloempot heb je dit probleem niet.

   Liked by 1 persoon

 14. Echt leuk dat je die zelf in je tuin hebt. Ik kreeg ze jaren terug gedroogd van een familielid en die heb ik nog steeds. Prachtig bloemetje en mooie informatie daarover.

  Liked by 1 persoon

 15. Jammer dat zo’n mooi uniek bloemetje als de Edelweiss bijna uitgeroeid is! Gelukkig houden ze het nu beschermd. Natuurlijk ken ik ook het liedjes Edelweiss uit de Sound of Music. Ik heb de film al verschillende malen gezien en ik kan er steeds weer naar kijken. In 2015 zijn we naar Salzburg geweest op vakantie en hebben daar een deel van de Sound of Music toer gedaan. Het is leuk om in de voetsporen te treden van Maria en de Von Trapp familie. Fijn voor jou dat je dit mooie bloemetje in huis heb en er elke dag kan van genieten en ons hier ook laar van meegenieten… Dank je wel, Marylou!
  Lieve genietgroetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: