Een acrobaat in klimmen

De gems is een sociaal dier dat in een roedel  leeft bestaande uit vrouwtjes en jongen.De bok leeft solitair, heeft zijn eigen territorium dat hij verdedigt tegen indringers.Hij komt alleen bij de vrouwtjes om te paren in de bronst, die valt in  november tot begin december.

Het zijn planteneters die zelden water drinken, vocht halen ze uit plantensappen. In de zomer eten ze grassen,knoppen,kruiden naalden,twijgjes en naalden, in de winter mossen en korstmossen.De hoefdieren gelijkend op onze geit en kunnen tot 20 jaar oud worden. De draagtijd voor de jongen is 5.5 maand.Gemzen worden tussen de 70-80 cm groot.De vrouwtjes wegen tot 38 kilo en de mannetjes tot 60 kilo.Het zijn fantastische klimmers tot hoog in het gebergte. Ze kunnen zonder problemen steile hellingen op en springen met gemak van de ene op andere rots. Er stonden overal bordjes in het park met verbod achter de dieren aan te gaan en hen op te jagen. Toch zijn er nog mensen die proberen achter  de dieren  aan te klimmen op de heuvel.

19 reacties op “Een acrobaat in klimmen”

 1. een knappe foto met interessante informatie Marylou

  prettige dag

  Liked by 1 persoon

 2. Wat leuk on die tegen te komen…maar wel bij de afdaling hihi

  Liked by 1 persoon

 3. Een fraaie foto van dit mooie dier Marylou.

  Liked by 1 persoon

 4. Bijzonder om die daar ook zomaar midden in de natuur te kunnen fotograferen. Altijd een genot om in documentaires hun klimvaardigheid te bekijken.

  Liked by 1 persoon

 5. een mooie foto van een pracht dier

  Liked by 1 persoon

 6. Dis ’n pragtige dier en interessante inligting!

  Liked by 1 persoon

 7. Looks like… out of time. 🙂

  Liked by 1 persoon

 8. Ik denk dat dat met een telelens getrokken is.
  Mooie foto Marylou
  Groetjes

  Liked by 1 persoon

 9. Wat een leuke eigenwijs! Jammer dat hun privacy niet door iedereen wordt gerespecteerd

  Liked by 1 persoon

 10. Informatie is weer erg goed en de foto natuurlijk top.

  Liked by 1 persoon

 11. Komen die in het wild voor in België?

  Liked by 1 persoon

  • Ze liepen vrij rond in een wildpark in de Ardennen maar denkt dat ze er geplaatst zijn en erg goed kweken.Maar denk dat ze er van nature niet voorkomen.

   Like

 12. Jeetje, zag jij deze gems zelf Marylou. Wat een prachtige ontmoeting zeg!

  Liked by 1 persoon

  • ik heb er veel verschillende foto’s van maar op deze site kan ik telkens maar 1 grote foto zetten.Binnenkort komen er reeksen op natuurplekjes 2 te staan

   Like

 13. Weer een geweldige leuke ontmoeting met deze gems en zo dichtbij! Ook weer een mooie foto heb je kunnen maken, Marylou! Er zijn toch altijd mensen die geen respect hebben voor natuur en dier, jammer! Raar, dat je hier maar een foto kan plaatsen! Het zal wellicht met het ‘wordpress’ thema te maken hebben waarvoor je hebt gekozen. Maar ik ben benieuwd naar de reeks op natuurplekjes 2 🙂
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: