Zeldzaam penisvormige paddenstoel

 

In mijn tuin  dit jaar weer roze stinkzwammen en heel wat meer dan verleden jaar ze hebben zich al bevrijd uit hun ei.Er zullen er nog heel wat volgen.De  ontwikkeling van de Roze Stinkzwam begint met een wit, langwerpig ei van 1 – 1,5 cm groot. Op een gegeven moment scheurt het ei open en komt er een vruchtlichaam te voorschijn.Dat lijkt op een klein potloodje.

De top van de Roze Stinkzwam is glad, bedekt met een kleverige, olijfgroene sporenmassa. De zwam verspreidt een zeer opvallende, niet zoete, aasgeur.

De Roze Stinkzwam komt voor in loof- en naaldbossen, parken, tuinen, vaak op gestoorde grond,  of op vermolmd hout of houtsnippers. De zwam kan eigenlijk alleen verward worden met de Kleine Stinkzwam, die veel meer voorkomt.

De Steel is mazig, hol, witachtig tot roze met  een sterke  aasgeur. Vruchtlichaam:5 – 10 cm hoog, de top is roze tot rood en  aanvankelijk bedekt met een groenachtige, slijnmerige sporenmassa.

De Latijnse genusnaam Mutinus betekent “penis” of mannelijk lid; deze heeft uiteraard betrekking op de vorm van de stinkzwam.Deze stinkzwam is voor het eerst in België waar genomen in 1950 en is zeldzaam en giftig.

21 reacties op “Zeldzaam penisvormige paddenstoel”

 1. Het heeft zeker een zeer onderscheidende vorm, witte ballen en alles. En wat een naam !! hahaha

  Liked by 1 persoon

 2. Mag van mij wegblijven in de tuin.. 😉

  Liked by 1 persoon

  • Het is een paddenstoel als elke andere en de meeste mensen kennen toch geen latijn.Vermits hij zeldzaam is zal hij ook niet vaak opduiken in de tuin.Hij komt vaak voor als er houtsnippers gestrooid worden en denk dat hij daarom verschenen is. Ik woon hier 18 jaar en daarvoor heb ik het nooit gezien.

   Like

 3. Mooi van lelijkheid heb ze nog nooit gezien.

  Liked by 1 persoon

 4. En ze heten niet voor niets stinkzwam. Je ruikt ze hier door het hele bos.

  Liked by 1 persoon

 5. Heel bijzonder, een Roze Stinkzwam heb ik nog nooit eerder gezien.

  Liked by 1 persoon

 6. kan me niet herinneren deze ooit gezien te hebben
  is wel een speciale en zeldzaam zeg je

  Liked by 1 persoon

 7. roze Stinkzwam …

  daar wordt ik geen fan van Marylou

  fijne zondagavond

  Liked by 1 persoon

 8. Bijzondere paddenstoel, vooral wat vorm en naam betreft. Veel geleerd maar weer eens in jouw weblog. Ook ik heb hem nooit eerder gezien.

  Liked by 1 persoon

 9. Ik zou toch schrikken moest ik die zo uit de grond zien komen. Ik denk dat ik zou beginnen graven om te zien of de man nog te redden is… 😉

  Liked by 4 people

 10. Dit is weer zo’n moment waarop ik blij ben dat internet nog geen geuren doorgeeft … 😉

  Liked by 1 persoon

 11. Funny, very funny 🍄

  Liked by 1 persoon

 12. A rare find indeed!

  Liked by 1 persoon

 13. Weer erg mooi op de plaat gezet.

  Liked by 1 persoon

 14. Wat een obsceniteit daar hahaha

  Liked by 1 persoon

 15. Hoewel wij hier ook wel veel houtschors op de bodem liggen hebben, is dit een zwam waarvan ik zoals de meesten onder ons, nog nooit eerder gezien of van gehoord heb. Niet echt de mooiste onder de zwammen, maar wel zeldzaam.
  Fijne zondagsgroetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: