Judasoor

 

 

Deze paddensroel “Judasoor”moet ons herinneren aan het verraad van Christus door Judas zegt de overlevering.

Deze paddenstoel werd al 600 jaar voor Christus op stammetjes gekweekt en was de eerste paddenstoel die gecultiveerd werd.

Het judasoor is voornamelijk te vinden op oude en zelfs dode stammen en takken van de vlierboom maar ook op andere loofbomen.Hij kan heel goed tegen vorst
Het is een opvallende gekleurde paddenstoel zonder steel, bruinrood, glad en later gerimpeld zoals de binnenkant van een oor zonder speciale geur of smaak.

Ze kunnen afmetingen van 2 tot 8 bereiken.Ze zijn taai-elastisch van structuur, maar wanneer ze uitdrogen worden ze hard en broos en geven nog sporen af.

Het oppervlak is  bedekt met kleine grijze donshaartjes. Er kunnen “aders” overheen lopen, die de paddenstoel nog meer op een oor doen lijken .Ze zijn fluweelachtig aan de buitenkant en glimmend aan de binnenkant en enigzins doorzichtig

Judasoren hebben enkele bijzonder interessante eigenschappen. Ze bevatten onder andere een tweetal glucanen, waarvan is aangetoond dat deze kanker werende eigenschappen hebben.Daarnaast werken de paddenstoelen chloresterol verlagend en vormen ze een natuurlijk antistollingsmiddel.Ook verlaagd het judasoor de bloedsuikerspiegel.Judasoren hebben dus veel medicinale eigenschappen.Je kan hem heel het jaar vinden .Hij is prachtig in een vochtige omgeving.

(Informatie Wikipedia )

12 reacties op “Judasoor”

 1. Een fraaie foto, met interessante informatie Marylou.

  Geliked door 1 persoon

 2. Weer wat wijzer geworden… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb nog nooit van ze gehoord, maar ik ga nu op zoek om er een paar te kopen, indien beschikbaar! Ik kan niet geloven dat ik nog nooit een van deze eerder heb gezien, ze zijn uniek.

  Geliked door 1 persoon

 4. Beautiful mushrooms that look like flowers

  Geliked door 1 persoon

 5. een pracht foto van deze mooie paddenstoel
  en een wijze les

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie foto van deze blijkens jouw informatieve tekst paddenstoel met medicinale eigenschappen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Interessant. Ik vind ze ook bijzonder om te zien.

  Geliked door 1 persoon

 8. een knappe foto en met goede informatie Marylou

  prettige dag

  Geliked door 1 persoon

 9. Wij hebben ze regelmatig in de tuin. Een heel bijzonder zwammetje.

  Geliked door 1 persoon

 10. Das Judasohr ist mir sehr bekannt. Kann diesen Pilzschwamm auch bei uns immer wieder mal entdecken. Vorwiegend wie hier schon geschrieben an Holunderstämmen. Von daher nennen wir ihn hier bei uns im Ruhrgebiet/NRW-Germany auch Holunderschwamm. Sehr schöne Aufnahme !

  Geliked door 1 persoon

 11. Mooi en grappig een stam met een ‘Judas’oor 😀 Hij staat daar mooi in contrast met het groene mos op de stam! Als ik het zo lees, zou je denken, het is een medisch wonder en toch zijn er nog zoveel zieken die niet te genezen zijn!
  Fijne groetjes, Heidi en een mooie zonnige dag gewenst…

  Geliked door 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: