Kasteel Sainte- Marie

 

Hoog boven Beauring ligt naast het gemeentepat ook een  ander park dat van Castel Sainte-Marie dat dateert uit de middeleeuwen, vandaag resten enkel nog wat torens,muren en enkele bijgebouwen van dat kasteelEr is weing geweten over de geschiedenis maar men heeft wel zekerheid over volgende gegevens

In de middeleeuwen behoorde beauring tot het hertogdom Luxemburg.Op 22 mei 1436 werd het kasteel vernield in de strijd tussen Jehan II van Herbigny en de aartsbiscop van Luik.Het werd nog een tweede keer vernield door de “sansculotten” en aan het einde van de Franse revolutie bleven er alleen nog resten over van dit zo trotse kasteel

Het werd gerestaureerd en koste 300miljoen (frank). Het kasteel van Beauraing was nog nooit zo luisterrijk en fraai. In de serres, waarvan de grondvesten tot op heden nog bestaan, kon men planten en struiken aantreffen uit de hele wereld zoals: sinaasappelbomen, citroenbomen, palmbomen, cacti,… Er verbleven zelfs twee apen in de serres. Het kasteel heeft dan ook vele eregasten de revue zien passeren, zoals de toenmalige Prins van Wales en toekomstige koning van Engeland in 1880.

Bij de verkoop van het kasteel zou het meubilair verkocht worden in Keulen. Met het oog op deze verkoop kwamen daags voordien enkele arbeiders aan. De tragische afloop liet zich al raden toen bleek dat deze mannen petroleumlampen hadden meegenomen om vlot te kunnen werken tijdens het inpakken van het meubilair. In het holst van de nacht, op 3 december 1889, brak op verschillende plaatsen in het kasteel brand uit. Omstreeks 9 uur ’s morgens restte van het kasteel nog slechts een ruïne.

Van 1897 tot 1912 bleven de ruïnes in handen van M. Charneux die het naliet aan M. Matys. Het werd opnieuw gerestaureerd.De oude bijgebouwen,waaronder de toren waren intact geblven en werden toen ingericht tot Castel.

Hier worden nu retraites,ontmoetingsmomenten en bedevaarders ontvangen.
Het “Castel SainteMarie” organiseert nu retraites voor volwassenen en ontmoetingsmomenten, bedevaarders en gelovigen worden hier ontvangen.

 

Advertenties

18 reacties op “Kasteel Sainte- Marie”

 1. Happy New Year Marylou

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een mooie serie van deze ruïne, vooral de klokkenstoel …

  Liked by 1 persoon

 3. ja die klokkenstoel viel mij ook gelijk op , maar alles heeft een magische aantrekkingskracht
  en je hebt een mooi stukje geschiedenis er bij gezet

  Liked by 1 persoon

 4. Ik herinner mij dat mijn tante er altijd op bedevaart ging…

  Liked by 1 persoon

 5. Heel interessant Marylou, zal wel mooi zijn om daar eens een bezinnings cursus mee te maken. Prachtige foto’s.

  Liked by 1 persoon

 6. Hoe geweldig dat er zoveel is gegaan in het herstellen van deze geschiedenis. Nu zullen zelfs toekomstige generaties genieten van haar pracht.

  Liked by 1 persoon

 7. België heeft nog best veel van dit soort optrekjes. Fijne serie Marylou

  Liked by 1 persoon

 8. Een mooi overzicht Marylou, de restanten van die toren zijn heel fotogeniek.

  Liked by 1 persoon

 9. A very attractive place, Marylou. Happy New Year to you. 🙂

  Liked by 1 persoon

 10. Prachtig, lijkt me de moeite van een bezoekje zeker waard.

  Liked by 1 persoon

 11. Beautifully restored.

  Liked by 1 persoon

 12. in Beauring ben ik lang geleden wel eens geweest Marylou..

  maar dit herinner ik me niet

  knappe foto’s met interessante duiding

  prettige dag

  Liked by 1 persoon

 13. Straks in het voorjaar fleurt zo’n oudheid weer helemaal op.

  Liked by 1 persoon

 14. Jammer dat ze alles toch altijd in de vernieling moeten brengen. En ten kostte van wie en wat? En wat hebben ze er zelf aan? Leedvermaak, wraak, machtsvertoon of is het uit haatzucht!? Jouw foto’s geven toch een mooi overzicht van dit kasteel en domein.
  Fijne groetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: