Archeologigische site te bezoeken in Antwerpen

Pal onder de leien in Antwerpen liggen de resten van een stevige vestingsmuur uit de 16 de eeuw.De spaanse omwalling werd door Karel V gebouwd en was 1 van de meest moderne versterkuingen van haar tijd.

De 10 m hoge stadsmuur en negen bastions zorgde er  dat de stad oninneembaar was.Menumentale poorten in Renaissance stijl gaven de stad een internationale uitstraling .


Op het einde van de 19 de eeuw had de omwalling geen militaire functie meer en werd ze afgebroken.De grachten werden gedumpt met bovengrondse delen van de stadsmuur.De ondergrondse delen verdwenen onder de leien.

 

20 reacties op “Archeologigische site te bezoeken in Antwerpen”

 1. Zoals jij het zo prachtig in beeld brengt lijkt een bezoek ter plaatse een aanbeveling!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat geweldig dat het bloot gelegd is én weer deels in de stad wordt opgenomen! Bij ons staat Karel de vijfde en vooral zijn zoon Philips in een kwaad daglicht, maar de zuidelijke Nederlanden kijken er heel anders tegen aan. De stad waar ik woon had wallen, die allemaal ontmanteld zijn, zoals vaak in Nederland. De vorm van het Noorderplantsoen geeft nog de loop aan van de wal en de bastions. Antwerpen heeft er een attractie bij!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat geweldig, dat je ons dit laat zien Marylou. Als het niet zover weg was, zou ik er zeker heengaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Alleen zaterdag en zondag kon je de site bezoeken.Heb er lang voor moeten aanschuiven maar zou het weer doen.Ongelooflijk dat dingen zo lang diep onder de grond kunnen zitten en in zo’n goede staat worden aangetroffen.Er waren jonge archeologen beneden die uitleg gaven op al je vragen.

   Like

 4. Wat mooi om daar rond te wandelen…

  Geliked door 1 persoon

 5. ha die Marylou
  wat een prachtige site om te bezoeken , dus het wordt weer deel van de stad op den duur , geweldig vind ik dat

  in mijn pauze liep ik dik 20 km en alle 5 de wijken weg 🙂
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 6. Prachtig en heel interessant, en echt mooi om te kunnen genieten van je foto’s Marylou! Zou dit nog open zijn gedurende volgende zomer wanneer ik in Lier zal zijn, ook natuurlijk Antwerpen bezoeken dat doe ik altijd als ik terug in Belgie ben. Groetjes.

  Geliked door 1 persoon

  • De site was maar 2 dagen open want er moet verder gewerkt worden aan de ondergrondse tramverbinding.Er gaat wel aan gewerkt worden om een stuk nadien nog in de ondergrond te zien zitten,,als ik het goed verstaan heb met doorschijnend paneel afgedekt maar dat zal nog wel een tijdje duren.Als het klaar is ga ik er wel een kijkje nemen en laat het je weten.Maar een datum wanneer het klaar is ,kon men nog niet geven.

   Geliked door 2 people

 7. Razend interessant en wat mooi dat deze archeologische vondst ook een paar dagen voor het publiek was opengesteld. Fijne serie

  Geliked door 1 persoon

 8. prachtig en interessant logje over deze bijzondere site Marylou

  fijne avond

  Geliked door 1 persoon

 9. Foto’s maken en die oude rommel snel weer begraven IMHO:-).

  Geliked door 1 persoon

 10. Dingen waren zeker gebouwd om het toen vol te houden !!

  Geliked door 1 persoon

 11. Een serie welke je laat nadenken over hoe het was.

  Geliked door 1 persoon

 12. Deze massieve poorten laten zien dat Antwerpen belangrijk was voor Karel V. Ik was vergeten dat België deel uitmaakte van de “Spaanse Nederlanden” (ik leerde erover op de middelbare school). Antwerpen was een belangrijk onderdeel van de opstand tegen de Spanjaarden.

  Geliked door 1 persoon

 13. Wat lijkt die muur opeens kwetsbaar

  Geliked door 1 persoon

 14. De geschiedenis eens in de werkelijkheid zien!

  Geliked door 1 persoon

 15. Majestic fortress!

  Geliked door 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: