Helleborus wintervaste sterke plant

Een Helleborus beschermt haar bloemen op een ingenieuze manier tegen vorst. Als het flink gaat vriezen, pompt ze er het vocht uit, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaat. De bloemen hangen dan even slap, maar bevriezen niet. Wordt het beter weer? Dan pompt de kerstroos het vocht opnieuw naar de bloemen en ze staat er al snel weer stralend bij!

Hier ziet u “Early purple” een echt vroege vogel ,die bloeit met paarse bloemen die soms al in november verschijnen

Het grootste deel van de Helleborus-rassen wordt samengebracht in de Helleborus Orientalis Groep. Hoewel er een tweehonderdtal benaamde rassen bekend zijn, worden Helleborussen vooral op kleur verkocht. De meest voorkomende bloemkleuren zijn: wit, wit met donkerder spikkels, licht- en donkerroze, roze gespikkeld, lila, paars, roodpaars, vuurrood, heel diep paars, bijna zwart, maar ook crèmegeel, boterbloemgeel en lichtgroen. De witte bloemen verkleuren vaak naar roze en groen (Helleborus niger).

Er zijn rassen met enkele – en met gevulde bloemen. Die laatste soort Helleborus hebben iets bijzonders: het zijn niet de kroonbladen, maar de kelkbladen die de kleur dragen. Er zijn wintergroene soorten met bloemen aan aparte stengels, zoals Helleborus. niger, en bladverliezende (o.a. Helleborus odorus), maar ook soorten die met bebladerde bloemstengels overwinteren, zoals de Corsicaanse kerstroos (Helleborus argutifolius). Alle planten in de Helleborus Orientalis Groep hebben wintergroen blad. ‘Wester Flisk’ heeft roodachtige stelen.(info:Groen van bij ons)

Advertenties

26 reacties op “Helleborus wintervaste sterke plant”

 1. Ik vind Helleborus een prachtige winterplant!!

  Liked by 2 people

 2. Een prachtige winterbloeier.

  Liked by 2 people

 3. Een mooie plant…bij mij zijn ze spontaan verdwenen

  Liked by 2 people

 4. Mooie foto van deze fraaie winterbloeier met een prachtige scheptediepte.

  Liked by 2 people

 5. Je leert me altijd zoveel, Mary Lou. Een mooie bloem met overlevingsvaardigheden !!

  Liked by 1 persoon

 6. A beautiful flower in a wonderful color

  Liked by 2 people

 7. pracht foto van deze mooie bloem en een goede beschrijving

  Liked by 2 people

 8. prachtige foto van deze winterbloeier en met een interessante duiding…

  prettige dag

  Liked by 2 people

 9. Gorgeous image, Marylou. Love the colour. 🙂

  Liked by 2 people

 10. Een opname met hele fraaie kleuren Marylou.

  Liked by 2 people

 11. Heel mooie bloem, prachtig gefotografeerd!

  Liked by 2 people

 12. Zowel kleuren als compositie zijn heel mooi van deze winterflora

  Liked by 2 people

 13. Ahw, what a beautiful color ☺!

  Liked by 2 people

 14. Prachtig he, de Helleborus! Wanneer snijd jij de bladeren weg Natuurfreak? Wij doend at altijd aan het begin van de zomer, maar weet niet zeker of dit juist is.

  Liked by 2 people

  • Ik snijd de bladeren nooit af .Ze hebben een mooie vorm en blijven heel het jaar groen.Vind zo meer groen in de tuin in de winter en ze beschermen in de winter de bloemen.Ik snijd alleen die weg met vervormd of soms aangevreten blad.

   Liked by 1 persoon

   • Oh, dat kan ook. Ik merk daarentegen, dat de gesnoeide exemplaren veel meer bloem geven in de winter. Bovendien worden de stelen van de bladeren die ik liet zitten erg lang. Ik ben het wel met je eens dat de bladeren de boel beter beschermen, dus ik snap je gedachtegang ook.

    Liked by 1 persoon

   • Er staan aan 1 plant momenteel 20 bloemknoppen.
    Ik heb er ook witte staan en die hebben minder bloemen maar ze staan op een andere plek ,of dat er wat met te maken heeft of dat de witte minder knoppen maken ;kan ik niet beamen.Ik zaai ze wel uit met het zaad dat ze geven en een jaar nadien heb ik al de eerste bloemen aan de nieuwe plant.

    Liked by 1 persoon

 15. Dis ’n interessante meganisme wat die plant het om homself te beskerm teen vries! Pragtige foto van besondere plant.

  Liked by 3 people

 16. mogge Marylou
  ja zeker een mooi initiatief , toen ik op een blog het verhaal van Robbie las , was ik ook snel om en bestelde 2 van die beessies hihi , en nu zit onder die foto de mooie natuur van onder water
  geniet de dag

  Liked by 2 people

 17. De natuur spiegelt ons iets voor!!! Prachtig hoor…

  Liked by 2 people

 18. Mooie pastel kleuren heeft hij toch!

  Liked by 2 people

 19. Ik heb een Niger en die bloeit mooi maar de stengels zijn super kort gebleven. Geen tijd gehad om te groeien! Deze op de foto is mooi van kleur.

  Liked by 2 people


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: