Zwart water Turnhout een heel speciale biotoop

Door: natuurfreak2

08 aug 2018

Categorie: bloemen, fotografie, landschappen, planten

16 reacties

Op terugweg van Baarle Hertog ook een stop gemaakt aan het Zwart Water in Turnhout.Het is hier één van de weinige plekken waar we dit gentiaantje nog vinden Het wordt dus zeldzamer en zeldzamer.Dit prachtige hemelsblauw klokbloempje wordt in domeinen waar grote  grazers staan ook ongemoeid gelaten en verdwijnt niet in hun magen.De klokjesgentiaan is zo blauw als een donkerblauwe zomerse hemel. Ze bloeit  tussen het gras met een felblauwe kleur van haar kelk in de vorm van een klokje en valt dus op. Ik kon er niet aan voorbij en moest stoppen om foto’s te nemen en te genieten van dit kleine bedreigde natuurwonder. Met zijn lancetvormige smalle blaadjes met 1 tot 3 nerven wordt het plantje van het blauw gentiaanklokje  van 15 tot 60cm hoog. Met zijn  alleenstaande of twee bij elkaar zittende  donkerhemelsblauwe bloempjes in de vorm van een klokje en 4-5cm lange bloempjes die aan de buitenkant vijf groene strepen, vertonen en waarvan de binnenzijde groen gestippeld zijn.Er werden ook al witte exemplaren gezien. Als ze uit gebloeid zijn verschijnt een dopvrucht. We vinden dit gentiaantje tussen het korte gras op natte zure grond zoals heide en veenmoerassen .Het plantje is de waardplant van het gentiaanblauwtje een klein vlindertje dat zijn eitjes afzet op ongeopende bloempjes er komen ook bepaalde nachtvlinders op af.(info wikipedia en info dier en plant )

Blauwe klokjesgentiaan

Het gentiaanblauwtje zijn bestaan hangt af  van dit klokgentiaantje want het is de waardplant van dit vlindertje. Als de afgezette eitjes uitkomen  en rupsen worden, laten ze zich op de grond vallen en worden door de mieren mee naar hun nest gesleurd en gevoed door de werksters. Na verpopping blijven ze in het nest en worden ook nadien verzorgd door de mieren. Bij uitkomst moet het vlindertje maken dat het uit het nest geraakt.Het gentiaan blauwtje heeft een bijzondere relatie met de mieren aangegaan dat voorkomt dat ze  worden gepredeerd dit noemt men mirmecofilie. Als de donkerblauwe klokjesgentiaan verdwijnt , is dit ook het einde van het gentiaansblauwtje,een klein vlindertje. Het waardplantje  staat  op de rode lijst.

16 reacties op “Zwart water Turnhout een heel speciale biotoop”

 1. mogge Marylou
  een pracht dat je deze trof en zo mooi in beeld bracht , net als alle andere pracht
  geniet de dag

  Liked by 1 persoon

 2. Prachtig Marylou, dat wordt weer genieten van de bloeiende heide.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik blijf me verbazen over jou gedrevenheid vanachter de camera Marylou. Goed hoe je vaak weer specifieke flora eruit weet te lichten met mooie beelden

  Liked by 1 persoon

 4. Very delicate flowers, lovely. Thanks for posting.

  Liked by 1 persoon

 5. Das sind schöne Blumen. Freundliche Grüsse.

  Liked by 1 persoon

 6. Pragtige foto’s, Marylou! Jy stap op soveel mooi plekke…dankie dat ons dit saam met jou kan waardeer.

  Liked by 1 persoon

 7. Weer zulke mooie foto’s ik hoop binnenkort eens een eindje te kunnen wandelen. De paddenstoel is me niet bekend.

  Liked by 1 persoon

 8. Fields of flowers were common here when I first came, but now only in abandoned places can you find such beauty.

  Liked by 1 persoon

 9. Deze bloemen is zeker apart om te zien. Ik ken deze bloemen niet. Paddenstoel met deze warmte al groeien. Te vroeg? Mooie foto’s.

  Liked by 1 persoon

 10. Heel ooi daar, Marylou!
  En je hebt er prachtige foto’s gemaakt…
  Lieve genietgroetjes, Anna 😃

  Liked by 1 persoon

 11. ‘k Ben heel slecht in bloemennamen…
  Lie(f)s.

  Liked by 1 persoon

 12. je bent een kenner Marylou

  knappe foto’s uit een voor mij onbekend gebied

  groeten

  Liked by 1 persoon

 13. ja zeker een mooie pps hé , stuk voor stuk kunstwerkjes die platen 🙂
  nu dat weer wat jullie hadden hebben ze voor morgen hier voorspelt , we wachten het af
  dus je had wel wat schade , maar al en al viel het mee , gelukkig maar

  Liked by 1 persoon

 14. En toch eigenlijk wonderlijk dat je nooit de kleuruitdrukking ‘gentiaanblauw’ hoort. Het is inderdaad HEMELS mooi Marylou

  Liked by 1 persoon

  • Inderdaad die uitdrukking hoor je zelden alhoewel de kleur prachtig is maar denk dat het er mee te maken heeft dat heel veel mensen geen gentiaantjes kennen.

   Like


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: