De Ardennen 1 groot Geopark en is beschermd door de Unesco

Gems op ons pad die zich tussen de paddenstoeltjes had neergevleid

Een Geopark is een geografisch gebied met sterke identiteit dat het onderscheidt van andere gebieden en dat kan bogen op landschappen en geologisch erfgoed van wereldniveau.Een “Uenesco Global Geopark” streeft naar duurzame ontwikkeling van een gebied.De Famenne-Andenne is zo’n gebied met een oppervlakte van 911 vierkante km.Het verenigt de gemeentes Beauraing,Durbuy,Hotton,Marche-en-Famenne,Nassongne, Rochefort,Tellin en Wellin.Het gebied ligt voor het  grootste deel  in de “Calestienne”  een smalle kalksteenstrook uit het Paleozoïum en strekt zich uit over de stroomgebieden van de Lesse, de Lomme en de Ourthe. Er zijn hier meer karstverschijnselen dan waar ook in België en zelfs in Europa. Door het warme,vochtige klimaat dat  hier lang geleden heerste ondergingen de kalksteenrotsen grote veranderingen.De rivieren werden gedwongen zich dieper in te snijden.Zo ontstonden grotten werden meanders door de ondergrondse rivier afgesneden en ontstonden de typische” verdwijngaten en resurgenties” systemen met rivieren die soms 5km onder de grond stromen, grotten, rotswanden en unieke ondergrondse rivieren en gestreenten die getuigen van karaktistieke paleoklimaten en paleo-omgevingen, landschappen  en een grote bioversiteit die allen hun ontstaan te danken hebben  aan deze unieke omgeving en bodemsamenstelling.Want regen lost kalksteen op.(Informatie Geoparken België)


We gingen wandelen in  in het 250 hectare grote domein met wildpark ,waar het grootste deel van de dieren vrij rondloopt en je zelf op de wandelwegen moet blijven afgeschermd van de dieren  door wildroosters in de weg.Er leven alleen Europese dieren en je kan er de Europese “Big five” ontmoeten.De beren,wolven,wilde katten ,bisons en gieren zitten in immens grote omheinde gebieden .De  anderen lopen er vrij rond en je kan ze bekijken vanop de wandelpaden.Wie moeilijk te been is kan mee met een open trammetje dat tussen de dieren rijdt.Maar wij deden de wandeling, nadat een trammetje ons in het domein brengt, te voet.Het was een fantastische beleving.

15 reacties op “De Ardennen 1 groot Geopark en is beschermd door de Unesco”

 1. ha die Marylou
  wat een geweldige wandeling moet dat zijn pppfffttt
  dank je voor al dit moois te delen

  Geliked door 1 persoon

 2. Een fraaie serie Marylou, de Gems tussen de paddenstoelen is een topper!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtig wildpark. Knappe foto’s alweer. Van een langharige ezel had ik nog nooit gehoord. Heel apart.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo wekt het toch een beetje de illusie dat deze dieren in het wild leven. Prachtig die verscheidenheid van soorten

  Geliked door 1 persoon

 5. Klinkt geweldig, Mary Lou. Ik denk dat we hier zoiets als Lion Country Safari hebben. Het is zoveel leuker dan de dieren in kooien te zien!
  Het oude paardenras ziet er eigenlijk uit alsof hij een ezel is, nietwaar?
  (Sorry dat ik de laatste tijd geen commentaar heb gegeven, ik was weg van huis en had alleen een notebook die niet vertaalde.)

  Geliked door 1 persoon

 6. Weer eens fantastische natuurmomenten !
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 7. WAuw wat is dit heel mooi om te zien. Ik wil ook graag meemaken om te zien. Daar is zeker mooi. Je hebt al bewijs van prachtig foto’s van deze natuur en dieren. Ik geniet ervan om jou foto bekijken.

  Geliked door 1 persoon

 8. Love these animals. You don’t think of bears and bison as “European” but obviously they are!

  Geliked door 1 persoon

 9. een wildpark in een prachtig decor en je maakte er schitterende foto’s Marylou…
  bravo !!!

  Geliked door 1 persoon

 10. Altijd leuk zo’n dierenpark!

  Geliked door 1 persoon

 11. En zeggen dat we zo dikwijls op vakantie zijn geweest niet eens zo ver van dit gebied! Zal daar toch eens terug moeten naar toe gaan! Mooie reeks!

  Geliked door 1 persoon

 12. Heel leuk dat je er zoveel informatie over geeft. Ik dacht eerst al dat je deze in het wild had gezien maar dat kon haast niet. Wel heel natuurgetrouw en ontzettend mooi! Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: