Kiwi’s een bom vol vitaminen C

Massa kiwi’s in mijn tuin

De kiwi gedijt in een gematigd klimaat zoals onder meer Nieuw-Zeeland dat heeft. Bij de tweehuizige rassen kan één mannelijke plant maximaal acht vrouwelijke planten goed bestuiven. De bestuiving vindt voornamelijk plaats via insecten.

De meeste rassen zijn in het Nederlandse klimaat niet volledig winterhard. Met name voor jonge planten is bescherming tegen strenge vorst nodig. Daarna is de winterhardheid meestal toereikend, al kan in strenge winters wel schade optreden.

De kiwi is een slingerende klimplant en groeit uitermate krachtig. De planten worden op zeer ruime afstand (> 6 m) uit elkaar geplant en dienen te worden geleid tegen een muur, hekwerk of pergola. In de commerciële teelt worden hiervoor diverse constructies gebruikt die speciaal voor dit doel worden gemaakt. Snoeien is jaarlijks noodzakelijk om te voorkomen dat de planten te hard groeien en weinig vruchten vormen. Het duurt 3 tot 5 jaar na het aanplanten voordat er vruchten worden gevormd. Daarna kan er met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk geoogst worden.(info Wikipedia)

De kiwi is heel voedzaam. Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron. Kiwi’s bevatten ook het cholesterolverlagende pictine verder aminozuren,bètacaroteen,foliumzuur,magnesium,koper,zink,fosfor,mengaam,vitamin A en is het een vetarme bron vanvitamine E Verder bevatten zekoolhydraten,eiwitten en zeer weinig vet.

De vruchten hangen lang aan de plant voordat ze rijp zijn. Meestal worden ze onrijp geplukt voor een betere bewaarbaarheid en transporteerbaarheid. In Nederland is het, op een enkele uitzondering na, niet mogelijk om de vruchten aan de plant te laten rijpen. Om toch rijpe vruchten te krijgen worden de kiwi’s zo laat mogelijk geplukt (zo vlak mogelijk voor het moment dat nachtvorst verschijnt in oktober/november en vervolgens samen met bijvoorbeeld rijpe appels of bananen op een schaal gelegd en in een (plastic) zak verpakt. Deze zak wordt op een donkere plek met kamertemperatuur geplaatst. Hierbij duurt het ongeveer een week om de kiwi’s af te rijpen, door de vorming ethyeengas dat appels en bananen uitstoten. Een andere manier om rijpe vruchten in Nederland te krijgen is door de vruchten aan de plant te laten hangen tot hij, na de eerste vorst, zijn blad verloren heeft; op deze manier kunnen de rijpe kiwi’s tot in januari geplukt worden.(Info Wikipedia)

26 reacties op “Kiwi’s een bom vol vitaminen C”

 1. Ik heb altijd van kiwi’s gehouden, maar heb nooit beseft dat ze zo voedzaam waren. Bedankt dat je het ons vertelt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Proficiat hoor Heb het ook al eens geprobeerd zonder succes Grts

  Geliked door 1 persoon

  • Als je de plant koopt moet je zien dat je een tweehuizige plant koop ander kunnen er nooit vruchten aankomen of een mannelihjke plant en enkee bcvrouwelijke planten.Bij mij duurde het 5 jaat voor er kiwi’s waren.Maar nu zijn het er een massa.Vorig jaar 135 maar nu nog geen tijd gehad om te tellen

   Like

 3. Wat een luxe ! Geen idee van dat je die hier kon kweken !
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het lievelingsfruit van 1 van de kleinkinderen…

  Geliked door 1 persoon

 5. Geweldig om deze vitamine bommen in je eigen tuin te hebben Marylou.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat leuk dat je die in eigen tuin hebt. En wat een prachtige oogst.
  Ik ben geen groot fruitliefhebber, maar kiwi’s vind ik toevallig wel lekker.

  Geliked door 1 persoon

 7. een smakelijk en gezond blog

  Geliked door 1 persoon

 8. Jammer dat ik ze niet kan eten… ik ben er héél allergisch aan. Ben ooit in spoed afgevoerd na een hapje kiwi… alles zwelt dicht. Nu ben ik gewoonweg bang van kiwi. Ze mogen hier niet in huis komen en als we uit eten gaan ben ik altijd op mijn hoede. Ook als een voedingsmiddel naast een schijfje kiwi ligt, kan ik een reactie doen. Ooit kreeg ik een zoen van iemand op mijn mond. Vijf minuten later was mijn lip helemaal gezwollen. Bleek dat die persoon een kiwi had gegeten…

  Geliked door 1 persoon

 9. Kiwi is erg gezond om te eten. Ik hou meer zachte kiwi. Wat ziet veel uit op de foto. Prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 10. en dat in eigen tuin Marylou

  eerder zeldzaam dacht ik

  fijne dag

  Geliked door 1 persoon

  • Er zijn nog mensen die ze in de tuin hebben maar mijn tuin ligt op het zuiden gericht en dat maakt dat het nadat het heel lang geduurd heeft eer ze vruchten kregen ,het nu bijzonder goed doet..Er hangen 253 kiwi ’s aan.Ik eet er een deel,maakt er konfituur van an saus voor ijsjes

   Like

 11. Ik had geen idee dat kiwi’s er zo uitzagen! Ik dacht eerst dat dit grijpers waren. Wauw!

  Geliked door 1 persoon

 12. Mijn kinderen zijn gek op kiwi’s, vooral op de gele variant. Bij ons vakantiehuis in Kroatië dit jaar hing de hele carport vol met kiwi’s.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 13. Wij hebben een kiwi in de tuin. Hij staat er nu een jaar of zes maar heeft nig nooit vruchten voortgebracht.

  Geliked door 1 persoon

  • Als je vruchten wil moet je een tweehuizige plant kopen dat lukt het beste en anders 1 mannelijke plant en 3 vrouwelijke en het duurt minstens 5 jaar eer hij vruchten draagt.Ik heb een tweehuizige gekocht in de bloesemstijd geurt het heel fijn in de omgeving

   Like

 14. Jammer dat je ze na de pluk niet een tijdje kan bewaren zoals bij appels.
  Konfituur en saus ervan maken is een leuk alternatief.

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik laater ook wat als decoratie hangen aan de struik en die orden i de winter weg gepikt door de vogeltjes

  Like

 16. Heerlijk om zoveel aan je struik te hebben hier maar 12 verspreid over een lengte van 6 meter.

  Geliked door 1 persoon


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: